REVIEW

Kiss Symphony


Michel Wanner | 17 oktober 2003

Kiss Symphony –Alive IV

Kiss Symphony – Alive IVHet is onmogelijk om hier de complete geschiedenis van KISS te verwoorden, maar vrijwel alles is ooit al eens door de groep gedaan. Wat nog ontbrak in het curriculum vitae van Gene Simmons en consorten was een live-registratie met behulp van een symphonie-orkest. Dat is “in” en aangezien de heren de jongste niet meer zijn is dat natuurlijk het ultieme middel om weer up to date te zijn.

Paul Stanley, Peter Criss, Gene Simmons en ex-Black ‘n Blue gitarist Tommy Thayer – die de opgestapte Ace Frehley verving – togen hiervoor naar Australie. Op 28 februari werd alles uit de kast gehaald om er een groots spektakel van te maken in het Telstra Dome te Melbourne. En als KISS iets groots aanpakt dan is het ook GROOTS. Wat te denken van een 60-koppig Melbourne Symphony Orchestra waarvan iedereen – inclusief dirigent David Campbell - geschminkt is? De foto’s op de binnenhoes van het CD-boekje laten een mooi spektakelstuk zien en doet mij intens verlangen naar de op stapel staande DVD van het gehele gebeuren. Begin september moet dat ding in de winkels liggen.

KissVoorlopig doen we het dus met deze alleraardigste dubbel-CD en gelukkig is KISS zo wijs geweest de nummers in hun waarde te laten en niet geforceerd klassiek te laten klinken. De CD is opgedeeld in drie bedrijven: Act One is gewoon puur KISS, zonder franje. Act Two bestaat uit KISS met The Melbourne Symphony Ensemble en tijdens het afsluitende Act Three mag The Melbourne Symphony Orchestra zich van zijn beste kant laten horen. Een interessante indeling die de meeste fans waarschijnlijk wel kunnen waarderen. Act One gaat ouderwets van start met de klassieker Deuce gevolgd door het ongeveer even oude Strutter. Songs die we uiteraard ook al op Alive I uit 1975 tegenkwamen. Let Me Go Rock ’n Roll, Lick It Up, Calling Dr. Love en Psycho Circus maken het eerste bedrijf compleet.

Het tweede bedrijf opent met het gevoelige Beth wat zich prima leent voor begeleiding met violen en cello’s, evenals het navolgende Forever. Een van mijn all time favourites Goin’ Blind is passeert gelukkig ook de revue, maar klinkt niet wezenlijk anders dan de versie op de MTV Unplugged CD. Sure Know Something en Shandi (er zijn heus wel betere nummers!) sluiten CD 1 af.

KissOp Disc Two wordt KISS dus volledig ondersteund door het Melbourns Symfonie Orkest . Het verplichte Detroit Rock City klinkt lekker bombastisch, gelukkig gevolgd door het - vooral live – enerverende King Of The Night Time World. Inderdaad, precies zoals op het legendarische Alive II. Vervolgens komt er een hele reeks klassiekers voorbij in de vorm van Do You Love Me, Shout It Out Loud, God Of Thunder, Love Gun en Black Diamond. De enige verrassing die ik hier aantref is Great Expectations. De grootste hit ever I Was Made For Lovin’ You en het onontkoombare Rock And Roll All Nite sluiten Alive IV op waarlijke wijze af.

Samenvattend is dit een zeer aangename CD die de KISS-fans blindelings kunnen/zullen aanschaffen in afwachting van de echte klapper: de DVD.

Over de CD:
Label : Sanctuary
2 CD
21 tracks
CD 1: 11 tracks 46:50
CD 2: 10 tracks 49:24
www.KISSONLINE.com

EDITORS' CHOICE