REVIEW

John Hiatt @ The Goners


Roel Bouman | 27 augustus 2003

JOHN HIATT & THE GONERS - Beneath This Gruff Exterior (Sanctuary Records/Suburban)

JOHN HIATT & THE GONERS - Beneath This Gruff ExterDat John Hiatt sterke songs kan schrijven is bekend. Dat doet hij tenminste al sinds 1973 toen hij voor 25 dollar in de week op kantoor liedjes zat te schrijven. Een aantal daarvan werd door anderen bekend gemaakt. Zelf platen uitbrengen doet de singer/songwriter alweer vanaf 1974 en aan het eind van de jaren tachtig verwierf hij wereldroem met vooral Bring The Family en de evergreen Have A Little Faith In Me. Sindsdien lijkt hij af en toe de weg een beetje kwijt. In de drang zichzelf niet telkenmale te herhalen slaat hij nieuwe wegen in, maar dat pakt niet altijd goed uit. Sinds het vorige album is de vaste begeleidingsband (waarin de fantastische slide-gitarist Sonny Landreth imponeert) weer terug en schijnt hij weer op de goede weg. Die ontwikkeling lijkt bevestigd te worden met zijn zeventiende solo-album.

Uncommon Connection, de opener, zet meteen de toon, want dat is een ouderwets lekkere Hiatt rocker, waarvan er de nodige te vinden zijn op dit werkstuk. De track toont maar weer eens aan hoe belangrijk Landreth is voor de 50-jarige Hiatt. Dat gaat ook beslist op voor de meeste up-tempo nummers van dit album. Landreth`s solo`s zijn altijd spannend en voegen absoluut de nodige meerwaarde toe aan de composities. Niet alle nummers halen een tien op de originaliteitschaal, maar ook al is er af en toe een liedje dat we al eens eerder hoorden in een iets andere variant, toch is de uitvoering steeds van dien aard dat dit niet stoort. Ook in de verhalende ballades weet de man nog steeds de gevoelige snaar te raken. Met zijn kenmerkende, altijd naar sarcasme neigende, stemgeluid vertelt hij verhaaltjes die dwars door je ziel snijden. Daarbij is de balans goed in het oog gehouden. Er is een mooi evenwicht tussen up-tempo en gedragen songs en tussen licht en donker. Ook de invloeden waar Hiatt doorgaans uit put zijn netjes uitgesmeerd over deze langspeler. Zo horen we blues, country, rock, rhythm & blues, rockabilly, folk, pubrock en natuurlijk ook ongecompliceerde pop.

Al met al hoeven we Hiatt getuige dit werkstuk nog lang niet af te schrijven. Sterker nog, Beneath This Gruff Exterior is één van de sterkste platen uit zijn oeuvre van de laatste tien jaar. Verplichte kost voor de trouwe volgelingen en bijzonder te ontdekken voor diegenen die op zoek zijn naar een lekker wegluisterend album met de nodige roots-invloeden. Het leven begint bij vijftig, dus met een beetje goede wil hebben we hier de start van Hiatt`s tweede jeugd.

Over de CD:
12 tracks
49:54
www.johnhiatt.com

EDITORS' CHOICE