REVIEW

Relco-Audio Delphi

Joop van Nugteren | 04 augustus 2003 |

Relco DelphiBen Wijmans van Audipulse, importeur van onder andere Vincent elektronica en Relco-Audio speakers, kwam onlangs twee logeetjes afleveren aan de Zeeuwse kust. Niet dat hij langs kwam met twee echte strandgangers, maar wel met mooi gezelschap voor in de woonkamer. Het door Audipulse geïmporteerde merk Relco-Audio kent modellen, in de instaplijn bijvoorbeeld de Delphi, daarboven de Venus en als de topper de Mantis. De jongste telg van de drie, de Delphi was het systeem dat een paar weekjes in huize van Nugteren mocht vertoeven. De ranke vrouwvriendelijk ogende luidsprekers, zijn uitgevoerd in plywood, in een lichte zacht matte kleur. De Delphi speaker is voorzien van een breedband tweeter en twee kleine basunits van elk 11 cm doorsnee. Aan de achterzijde van deze speaker zitten twee regelaars waarmee de speaker units naar smaak op hun omgeving kunnen worden ingeregeld. De ranke vorm van de kast laat zich eenvoudig plaatsen in een woonruimte, waarbij het iet wat piramideachtige ontwerp een speels effect geeft. Om die reden lijken de 122 cm hoge speakers minder aanwezig. De basunits zijn normaal verstopt achter een bruin front en zien er net als de rechthoekige breedband tweeter fraai afgewerkt uit.

Overlap

Volgens de importeur zit er een behoorlijke overlap tussen het frequentie bereik van de bas units en dat van de breedband tweeter, waarmee ze samen het frequentie bereik van 45-20000 Hz volledig afdekken. De speakers, die nog maar onlangs in Nederland zijn geïntroduceerd, hebben een plaatsje gekregen in mijn woonruimte. En worden aangesloten op een Mark Levinson 335 versterker door middel van Shark wire en Siltech bekabeling. Deze speakerset, die als demonstratie model door het leven gaat en daarom van de ene luister ruimte naar de andere wordt gesleept, heeft er de nodige speeluurtjes al opzitten. De beschadigingen aan de speakerkasten bewijzen, dat de speakers al mening maal in handen zijn geweest van Jan en alleman. Jammer van deze mooie kasten, die best met iets meer zorg behandeld hadden mogen worden. Kennelijk het droevige lot van een demo luidsprekerkast.

Relco DelphiIk heb een aantal cd’s rond om mij heen verzameld om een indruk te kunnen krijgen van deze weergever. Standaard gebruik ik daarvoor een aantal opname ’s waarin extremiteiten voorkomen en verder wat werk dat goed de ruimte van de opname ’s laten horen. Waarna ik altijd snel overstap naar echt beluisteren van muziek. Als referentie speaker staat een set B&W 802N opgesteld. Ik weet dat de prijs verhouding tussen de Delphi en de B&W zoek is, maar het is toch prettig te weten, hoe een set kan klinken in een bepaalde ruimte. Iedere speaker heeft een eigen klankkleur, of het nu een electrostaat, een bas reflex of een ander type speaker is. Het belangrijkste is wat voor muziek wordt er gedraaid en op welke volumestand de versterker staat. Liefhebbers van klassieke muziek zullen m.i. sneller de voorkeur geven aan een electrostaat, die door zijn luchtigheid gemakkelijk een groot transparant geluidsbeeld kan neerzetten. In tegenstelling tot een basreflex, die op zijn beurt weer wat prettiger met pop muziek overweg kan. De Delphi, zit er een beetje tussenin. Een uitstekende speaker voor klassieke muziek. Maar omdat de constructie ook goed overweg kan met lage tonen, is het ook een geschikte weergever voor een wat populairder genre.


EDITORS' CHOICE