REVIEW

Relco-Audio Delphi

Joop van Nugteren | 04 augustus 2003 |

Volwassen

Relco DelphiDe Delphi klinkt heel volwassen, laat snaren van de piano goed klinken en geeft als het om stemmen gaat een heel neutraal beeld. De speaker die tot 150 watt is te belasten, kan indien er een stabiele versterker achter staat, gemakkelijk meer vermogen verwerken. De volume knop van de Mark Levinson (2 x 350 watt bij 8 ohm) heeft menigmaal ver over de 40 procent uitsturing gestaan. De Delphi blijft mooi open en strak in het laag. Ondergetekende luistert het liefst in het donker, waarom weet ik eigenlijk ook niet. Misschien omdat er dan een zintuig wordt uitgeschakeld, waardoor ik in ieder geval het idee heb meer geluiden waar te nemen. Zeer opvallend is dat door het transparante geluidsbeeld, de plaatsing van de orkestleden loepzuiver en muurvast op hun plaats staat. De cd van Diana Krall ‘Only trust your heart’ wordt in de speler geplaatst en na enkele seconden staat haar stem geheel los van de speakers. Na zo enige tijd geluisterd te hebben, valt het niet mee om in het donker de exacte plaats van de speakers te bepalen. De muzikaal geproduceerde tonen in en rond de speakers doen de plaatsing van de speakers vergeten. Een knap en verrassend staaltje van techniek van Italianen die meer in hun mars blijken te hebben dan alleen vormgeving.

Tijdens het “Rondje-kunst” dat iedere laatste zondag van de maand plaats vindt in “Schouwens Westhoek”, heb ik tijdens de expositie de Delphi in mijn atelier gezet. Aangesloten op een Arcam AVR 200 in combinatie met een Harman Kardon DVD 25 speler. Op zo’n dag is het heerlijk wat achtergrond muziek ten gehore te brengen. Als bezoekers hun ogen laten strelen door het werk van mijn gast exposant Kees van de Wetering. Een bekende schilder hier op het eiland Wester - Schouwen. In bijna alle gevallen worden de geplaatste cd’ s in de speler op repeat gezet en draaien ze zo van 12.00 tot 17.00 uur de gehele expositie door.

Raadsel

Relco DelphiTijdens zo’n dag loop ik een beetje rond in mijn atelier en bespreek met de bezoekers de diverse getoonde werken. Ondanks dat de muziek alleen als een lichte vulling van de ruimtes dient en daarom niet opvallend hard staat, viel het mij iedere keer op, dat er geluiden waarneembaar waren, die niet uit de richting van de speakers kwamen. In eerste instantie ben ik op een dergelijk moment niet met het beluisteren van muziek bezig. Maar iedere keer werd mijn aandacht weer getrokken door het effect dat deze weergevers teweeg brengen. Een triangel die helemaal niet uit de Delphi lijkt te komen maar wel daardoor is weergegeven. Raadsel, raadsel, reflectie via wanden? Kan bijna niet, omdat er van geluidsdruk vrijwel geen sprake is. Is dit dan een bijna magische eigenschap van de breedband tweeter? Ik weet het werkelijk niet. ’s-Avonds, na afloop van de expositie, kon ik mijn nieuwsgierigheid niet langer bedwingen en ben aan de slag gegaan. Met een aantal andere opnames, waaronder van Pink Floyd ‘The Hitchhiker’. Warempel, ook een soortgelijk effect. Een van de leden van de band, die op de achtergrond angstkreten staat te uiten, staat werkelijk ruim een meter naast de speaker. Een effect dat duidelijk minder aanwezig is in mijn combinatie B&W 802N, Mark Levinson 380S, 390S en 335. Een hele opmerkzame en wonderlijke zaak, waartoe die rakkers uit Italië in staat zijn.

Is uw interesse gewekt? Een telefoontje naar de importeur is voldoende. Die kan u vertellen waar zijn dealers gevestigd zijn. Ik ben in ieder geval zeer gecharmeerd van deze slanke weergevers van Relco-Audio.
 
Prijs :
Delphi uitgevoerd in silver opaque/plywood 1600 euro
Delphi in veneer wood 1800 euro

Importeur :
Audipulse te Hem
Telefoon/fax 0228-543308 of 06-20410000


EDITORS' CHOICE