REVIEWQuad

Quad 11L en 12L

Werner Ogiers | 10 juli 2003 | Quad
quad_20-05-03

In 1995 was ik enigszins verontwaardigd en lichtelijk verontrust met een heel onverwachte gebeurtenis bij Quad. (Tot dan toe moest je het onverwachte echt niet verwachten bij Engelands audio-ouderdomsdeken.) Quad lanceerde twee nieuwe luidsprekers. Twee normale - saaie - kleine boekenplankluidsprekers, geen elektrostaten. En behoorlijk dure zelfs. Ik was onmiddellijk bevooroordeeld. Net als vele anderen, denk ik zo, want het grootste model, de 20L, is nooit in productie gegaan, en de kleinere 10L heeft het ook maar een jaar of drie uitgezongen.

Maar zoals dat gaat met vooroordelen bleek die door Spendor ontwikkelde 10L echter een heel muzikaal luidsprekertje te zijn, dat zijn vraagprijs van bijna 1000 Euro volledig waard was. Nee, het was geen ESL. Het was wel een minispeaker in de Engelse traditie van ProAc, ATC, en uiteraard Spendor zelf: neutraal, een beetje warm, geen haaifaai, echt om uren van muziek te genieten.

Quad of geen Quad

Quad was in die periode echter niet geheel zonder problemen, wisselde enkele malen van eigenaar, en de 10L moest het ontgelden toen Verity - Mission dus - baas werd in Huntingdon. Na een lange turbulente periode echter vond het merk een stabiel onderkomen in de Chinese IAG holding, samen met Wharfedale. De Chinezen maakten (en maken nog steeds) serieus werk van het herstel van beide probleemmerken. Geef toe, een audiowereld zonder Quad zou niet leuk zijn ...

Die connectie met Wharfedale is interessant. Momenteel geprofileerd als een merk voor budgetspeakers heeft IAG veel geinvesteerd in onderzoeks- en productiefaciliteiten voor dit soort dingen. En het korte succes van de 10L indachtig zou het dom zijn om Quad daar niet mee van te te laten profiteren. Maar dan wel met een eigen identiteit: de nieuwste Quad-luidsprekers zijn absoluut geen Wharfedale-klonen!

Ik wist al een jaar of twee dat er een `nieuwe` 10L aankwam. 18 maanden geleden heb ik hem, de 11L dan, voor het eerst gezien bij een dealer waar ze werden binnengesleept en weer buiten: "ja, en ik ga ze NU leveren want ze zijn al verkocht". Vorig jaar in Bristol kon ik de Quadjes voor het eerst horen. Mijn appetijt geraakte toen aangescherpt, maar het heeft toch nog ruim elf maanden geduurd voor ik ze thuis had. Maar het geluk was met mij, want maatje groter, de 12L, werd ineens meegeleverd.

MERK

EDITORS' CHOICE