Hoewel ik erg gehecht ben aan mijn Naim geïntegreerde Nait3 versterker, aangevuld met een Naim Nap90 eindversterker en een Naim Flatcap voorversterker voeding, ben ik af en toe toch wel nieuwsgierig naar wat een versterker van een ander merk nog zou kunnen toevoegen aan mijn set-up. Helaas is Naim niet erg praktisch in het gebruik met andere merken, onder andere door bepaalde technische specificaties en de inmiddels zeer ongebruikelijke din-aansluitingen. Hiervoor is overigens nog steeds iets te zeggen (centraal aardpunt), hoewel Naim op de nieuwste modellen voorziet in meer cinch aansluitingen, ongetwijfeld onder druk van de markt. Dit in ogenschouw nemend leek het logisch een complete voor/eind versterker set of een geïntegreerde versterker bij een importeur aan te vragen voor recensie. Vanuit diverse hoeken werd ik gewezen op het Canadese high-end merk Bryston, dat ook nog eens een Naim-achtig karakter zou hebben, namelijk muzikaal en met veel pace & rhythm. Aangezien collega recensent Philip van Deijk in het verleden al een voor/eind set van dit merk onder handen had gehad leek het leek het me logisch bij importeur Mafico een Bryston BP60 geïntegreerde versterker te vragen. Aldus geschiedde en enige tijd later werd een opvallend kleine doos met daarin de BP60 bij mij thuis afgeleverd.
Na uitpakken van de doos stond er een versterker op de tafel die de visuele toets der kritiek in mijn ogen zeer wel kan doorstaan. Een ultraslanke zilvergrijze versterker met drie draairegelaars voor respectievelijk volume, bronkeuze en balans. Aan de linkerzijde bevindt zich een tapemonitor switch en een hoofdtelefoonaansluiting. Aan de rechterkant de aan/uit schakelaar met een minuscuul LED lampje dat laat zien of de versterker stand-by staat (rood) of bedrijfsklaar is (groen). Tevens geeft deze led aan dat de speakers kortgesloten zijn wanneer een hoofdtelefoon is ingeplugd. Ook de achterzijde ziet er strak en verzorgd uit. Uiterst links en rechts bevinden zich de enkelvoudig uitgevoerde luidsprekeraansluitingen die spades, banaanstekkers en blanke draden accepteren. In het midden bevinden zich de diverse vergulde in- en uitgangen en bruggetjes die het, na verwijderd te zijn, mogelijk maken de BP60 uitsluitend als voorversterker te gebruiken.
Een toekomstige upgrade is hiermee mogelijk in de vorm van bijvoorbeeld een zwaardere eindversterker of een surroundprocessor. De BP60 is voorzien van een afneembaar netsnoer zodat ook hier nog mogelijkheden zijn tot upgraden. Naast de gebruikelijke handleiding welke aan duidelijkheid niets te wensen overlaat wordt er tevens een leuk geïllustreerd boekwerkje met daarin een verhaaltje over het merk Bryston en diverse testrapporten meegeleverd evenals een bescheiden testrapport van het onderhavige apparaat. Naast de aan mij ter beschikking gestelde ‘standaard BP60’ is er tevens een versie leverbaar met op afstand bedienbare volumeregeling.
Aansluiten
Na het verwijderen van mijn eigen Naim versterkerset was er meer dan voldoende plaats in mijn Soundstyle audiorack voor de Bryston BP60. Het aansluiten van de diverse componenten was een fluitje van een cent en de berg kabels die gewoonlijk achter mijn audiorack ligt was aanmerkelijk geslonken. Normaal gesproken bi-amp ik mijn set, maar mijn daarvoor gebruikte Cable Talk luidsprekerkabels zijn voorzien zijn van gesoldeerde WBT en Sharkwire banaanstekkers, die niet de mogelijkheid hebben om aan de achterzijde door te lussen; daarom heb ik tijdens de test single-wired geluisterd naar de Spendor S3 monitor speakers, met Klipsch KSW10 subwoofer ter aanvulling in het allerlaagste laag. In eerste instantie gebruikte ik de koperen plaatjes die standaard met de speakers meegeleverd worden om de luidsprekerklemmen door te verbinden. Na een e-mail naar de firma STC had ik enkele dagen later de beschikking had over een set Siltech draadbruggen die de weergave t.o.v. de koperen plaatjes naar een aanmerkelijk hoger plan tillen. Een bijzonder zinvolle upgrade wanneer de kabel niet geschikt is voor bi-wiring en, hoewel niet proefondervindelijk vastgesteld, misschien zelfs een betere optie dan een goedkope bi-wire kabel. Alle serieuze luisterproeven werden gedaan met de Siltech bruggetjes. Als bronnen fungeerden de Clearaudio Champion draaitafel, mijn eigen Tjoeb99 en de later te bespreken NAD T562 dvd-speler. Beide werden gebruikt als loopwerk in combinatie met de M-Audio Superdac 2496 voor cd-weergave. Interconnects waren van Gutwire, Siltech en LAT International. Met netsnoeren heb ik bij deze luisterproeven niet geexperimenteerd.