REVIEWPhilips

Philips DVD 963-SA vM


Frederic Vanden Poel | 22 mei 2003 | Philips

Philips DVD 963-SA vM (modificatie door van Medevoort)

Eind december kwamen we voor het eerst in contact met de Philips DVD 963-SA, een op het eerste zicht budget SACD speler. Tijdens de review werd het duidelijk dat deze machine heel wat meer in petto heeft. Toen we vernamen dat Ad van Medevoort een modificatie op de markt bracht waren we uitermate geïntrigeerd.

philips_DVD963-SAvM_07-05-03

Vrijdagavond 21 maart zit nog fris in ons geheugen. Samen met Eric De Ceuster en Michael Brackx, twee collega`s welke regelmatig onze luistersessies bijwonen, reden we "all the way" tot in Maarssen vlakbij Utrecht om kennis te maken met Audioart. We waren aangenaam verrast door Ads gastvrijheid : na een korte introductie konden we genieten van een heuse hifi-lunch. Een mooi voorstel gezien we alledrie rechstreeks van onze job in Antwerpen kwamen.

Het werd een boeiend gesprek gevolgd door een uitgebreide bedrijfsrondleiding waar we o.a. een volledige assemblage lijn van de vM versterkers mochten bewonderen. Voor een virtuele Audioart rondleiding wijs ik de lezer graag door naar de hifi.nl hi-visit.

De set

Rustig vorderen we naar de essentie van avond : de heuse A/B tussen onze eigen standaard DVD 963-SA en de vM gemodificeerde versie. In de opstelling worden vijf identieke electrostaten gebruikt (vM EE 150) aangestuurd door de 5 kanaals vM PA 555. De speakers staan in een ITU-T opstelling waarbij elke speaker even ver t.o.v. de luisteraar staat. Dit is echter geen vereiste gezien de DVD 963-SA over time alignment beschikt. De opstelling is heel puristisch gezien er ook geen bass mangement gebruikt wordt.

Als 6 kanaals voorversterker werd de recent aangekondigde vM CA 560 aangewend. Kwa concept deed het me aan de Sony TAP-9000 5.1 analoge voorversterker denken, welleswaar hier in een super high-end uitvoering waarbij heel veel aandacht werd besteed aan de volumeregeling : een digitaal gestuurde analoge passieve weerstanddeler welke het signaal intact laat ongeacht het volume.

De veschillen die we in Maarssen gehoord hebben waren zo duidelijk dat ik mijn eigen speler achtergelaten heb voor modificatie. Gezien we thuis de A/B samen met Ad nog eens overgedaan hebben ter confirmatie op de eigen Integra/Rotel/Nautilus set en de verschillen consistent bevonden werden ga ik jullie onderdompelen in een nieuw hifi avontuur.

MERK

EDITORS' CHOICE