REVIEWB&W

Audiodata en Advantage

Philip van Deijk | 09 april 2003 | B&W

Gelukkig zijn er in dit kikkerlandje mensen die alles positief benaderen en oog hebben voor mooie (audio)spullen. Want in deze tijd van teruglopende economie en daaraan gekoppelde gigantische koersvallen op de aandelenmarkt vind ik het een hele prestatie om een importeurschap op te richten. Music Point is vorig jaar op de Nederlandse audiomarkt gekomen en wordt geleid door Vincent van Wersch. Naar zijn mening is er in Nederland nog wel degelijk plek voor nieuwe hifi-apparatuur, mits deze aan hoog eisen voldoet, in zowel optische als klankmatige zin. Vandaar ook dat Music Point met een totaalpakket is gekomen van voor Nederlandse begrippen minder bekende merken, die echter in het buitenland hun sporen hebben verdiend. Op de High-End Show in Frankfurt en de Doelenshow 2003 waren veel van de door Music Point geïmporteerde producten te horen en zien.

audiodata_musicpoint_09-04-03Ik zal u een korte uiteenzetting geven van de geïmporteerde producten. Er worden twee verschillende luidsprekers geïmporteerd, U-Vola uit Italie en Audiodata uit Duitsland. De U-Vola is een revolutionaire luidspreker om te zien, hij is namelijk eivormig, waarbij kastresonanties zo goed als mogelijk worden vermeden. Daarbij komt ook dat het een hangend luidsprekersysteem is, zodat contactresonanties achterwege blijven. Dit resulteert in een zeer hoog prestatieniveau zoals te lezen is in de bespreking van Rene van Es. Daarnaast worden Audiodata luidsprekers geïmporteerd, een echte high-end luidspreker, zowel qua prestaties als qua prijs. De Audiodata lijn begint met de Partout 2.850 euro per paar en loopt op tot de Sculpture die vanaf 42.000 euro per paar verkrijgbaar is. Tevens levert Audiodata een aantal kabels, waaronder luidsprekerkabels, interlinks en netkabels. Music Point importeert twee verschillende versterkermerken, Advantage en S.A.T. , beiden afkomstig uit Zweden. Deze versterkers zijn ontstaan onder de kundige handen van Michael Bladelius ( o.a. Passlabs, Threshold en Classé). Tevens bevat het pakket van Music Point diverse stekers en accessoires van Furutech en last but not least, waar moeten we met al onze mooie zuurverdiende apparatuur heen als we niet een mooi, geschikt rack zouden hebben om deze in te zetten. Dus zijn er ook multifunctionele audioracks beschikbaar van Audio Magic Production uit Denemarken. Deze racks kunnen merendeels geheel door de gebruiker worden samengesteld, zodat er voor iedere toepassing een oplossing bestaat.

Oké, leuk nu we allemaal weten wat er zoal in Nederland nieuw verkrijgbaar is, maar waar we natuurlijk allemaal nieuwsgierig naar zijn, hoe klinkt de apparatuur. Vincent was bereid een complete set in mijn woonkamer neer te zetten om deze dan als één geheel te beluisteren. Zo gezegd, zo gedaan. Vincent verscheen op een zonnige dag met een wagen volgeladen bij mij aan de deur. Nadat we alles hadden uitgepakt en geïnstalleerd, besefte ik maar weer het nut van een goed en stevig audiorack. Mijn Creaktiv rack was tot de nok toe gevuld met allerhande apparatuur. De logés bestonden op dat moment uit een systeem van Advantage: de S1 CD-speler, vanuit hier ging een gebalanceerde Kharma interlink naar de S2 voorversterker, om vervolgens via wederom een gebalanceerde Kharma interlink de S150 stereo eindversterker van signaal te voorzien. Uiteindelijk werden er aan de S150 een paar Audodata LS-kabels Premium BIWI gehangen die naar een paar Audiodata Elance II liepen.
Laten we eerst eens beginnen met, hoe ziet het eruit. Niet het belangrijkste, ik weet het maar hoe dan ook, je moet er toch tegenaan kijken.

Audiodata

Audiodata ElanceDe luidsprekers van Audiodata komen bij onze oosterburen vandaan. Het zijn zeer fraaie luidsprekers om te zien waarbij oog is voor detail, zo zijn er bijvoorbeeld aan de onderzijde rondjes uitgefreesd zodat de spikes in de rondjes kunnen vallen. Dit heeft als groot voordeel dat je makkelijker met de luidspreker kunt schuiven zonder dat hij van de spikes valt. Tevens kan de baffle in diverse kleuren worden geleverd (tegen meerprijs). Deze luidspreker, van het type Elance, is een gesloten systeem en heeft een vrij grote kast, 120 cm hoog, 22 cm breed en 35 cm diep voorzien van een baffle die licht achterover helt en waarvan de hoeken aan de bovenzijde licht afgerond zijn. In mijn geval was de Elance voorzien van beuken fineer, waardoor de kast niet echt heel groot oogt. De luidspreker bestaat wel uit één stuk maar het tweeter-compartiment is volledig gescheiden en gevuld met zand. De tweeter is de Revelator uit de Scan Speak school, ook geen onbekende. In de voet van de luidspreker is het mogelijk om zand te storten, let hierbij wel op want alles zoals het wisselfilter komt in het zand te liggen. De Elance is voorzien van een bi-wire aansluiting.

MERK

EDITORS' CHOICE