Een subwoofer van formaat
MJ Acoustics is een relatief jong bedrijf uit Engeland dat zich vol verve gestort heeft op de markt van de subwoofers. Enerzijds uit ontevredenheid met het aanbod op de markt en anderzijds omdat men het idee heeft het allemaal beter te kunnen doen tegen scherpe prijzen. Al eerder was een subwoofer van MJ (de Pro 50) onderdeel van een recensie op hifi.nl. Dit maal komt een groter en duurder broertje aan de beurt, de Reference 1. Referentie is trouwens een veel misbruikt woord. Je kunt het lezen als “de referentie” met andere woorden, dit is de top, of je kunt het lezen als “standaard” waartegen de rest wordt afgezet. Ik opteer liever het laatste. Je kunt dan afwijken naar boven en naar beneden. Feit blijft dat als je als fabrikant je product aanprijst als referentie, van het product tenminste een hoge kwaliteit mag worden verwacht. Dus ging de JM Lab subwoofer aan de kant en schoof de Reference 1 er voor op de plaats.
Technologie
De technologie achter de MJ Acoustics Reference 1 hinkt op twee benen. Twee goed gekozen benen, dat zeker. Ten eerste is de sub een uit de kluiten gewassen zwaar gebouwde kast. De wanden zijn gemeten ruim 25 mm dik. Inwendig nog verstevigd door de afscheiding van de versterker die zich een eigen compartiment van de kast mag toekennen. De afmetingen zijn uitwendig 42 x 32 x 53 centimeter (BxDxH). Het totale gewicht gaat net over de 20 kilo heen. De kast is leverbaar in lak (zwart en zilver), of tegen meerprijs in fraai, echt hout fineer (6 soorten) In de kast treffen we een ultra long throw woofer aan van 10,5 inch (270 mm). De conus is gemaakt van aluminium, opgehangen in een rubber rand. De joekel van de magneet is doorboord. Ter ondersteuning van het laag is een basreflex pijp gemonteerd met een lengte van 39 centimeter en 9 centimeter doorsnede. Inwendig is enige demping voorzien in de vorm van een blok schuimplastic. Door de afmetingen ruim te houden, een grote woofer te kiezen en weinig demping toe te passen in combinatie met een basreflex kan het rendement hoog zijn en mag de versterker bescheiden blijven.
De versterker maakt gebruik van wat MJ Acoustics benoemt als D.A.M.P. Dat staat voor Digitally Accurate Microprocessor. De ingebouwde microprocessor regelt de cross-over frequentie die in kleine stappen van 3 dB van 30 tot 65 Hz instelbaar is. Daarna in stappen van 5 dB oploopt tot 100 Hz en tenslotte in twee stappen van elk 10 Hz tot 120 Hz reikt. In de maximale stand (LFE boven de 120 Hz) wordt er geen cross over gebruikt en staat het u vrij de sub aan te sluiten op het bass management systeem van een receiver of decoder. De gekozen frequentie valt af te lezen vanaf een display in de sub zelf. Reuze gemakkelijk als je experimenteert en je terug wilt kunnen naar een eerder gekozen kantelpunt. Ook regelt het D.A.M.P. circuit de fase, welke traploos instelbaar is tussen 0 en 180 graden. De display laat tevens zien hoeveel vermogen de inwendige versterker aan de luidspreker geeft. De versterker is voorzien van een aantal ingangen. Een stereo low level line input, gecombineerd met een uitgang voor satelliet systemen met eigen versterker. Een gebalanceerde XLR in- en uitgang en een high level ingang via een Speakon connector. Het vermogen dat de versterker kan leveren bedraagt 120 watt, wat wordt opgewekt door een tweetal bi-polaire transistoren gekoppeld aan een forse voeding.
Al met al ziet de Reference 1 er uitermate verzorgt uit. Zowel intern als aan de buitenkant. De woofer en de versterker zijn gebouwd op snelheid. Het laten starten en stoppen van de conus moet de hoofdspeakers moeiteloos kunnen volgen, om te voorkomen dat de drums en de bas uit de maat gaan spelen. Meegeleverd wordt een netsnoer, een Speakon kabel van 10 meter en een set spikes. De Engelse handleiding is duidelijk, maar geeft niet al te veel informatie hoe een sub opgesteld en ingeregeld moet worden. De prijs is voor de standaard gelakte uitvoering is 1350 euro en voor de fineer versies 1550 euro.