REVIEW

Doelen CD Vol. III


Dr. Longbeard & Marja | 03 maart 2003

De Doelen Lente HiFi Show CDIs drie keer scheepsrecht? Hopelijk niet en komen er nog deel 4, 5, 6 enzovoort. Waar dit over gaat?  Over een bijverschijnsel van de meest muzikale hifi show van in ieder geval Europa.  De Doelen Lente Hifi Show CD volume III.

Geen enkele show biedt zoveel live muziek als de DDLHS. En geen enkele show geeft ter gelegenheid  hiervan elk jaar een speciale CD uit.  Dit jaar heeft de CD de titel  ‘More Moves’  meegekregen en is weer beter geslaagd dan de vorige edities. Een vaste kern bestaande uit pianist Karel Boelhee, Jimmy Haslip op bas, Hans Eijkenaar op drums, Frits Landesbergen op vibrafoon en keyboards en percussionist Jeroen de Rijk, wordt aangevuld met een tweetal gastmuzikanten.

Het al rijke geluid van de kerngroep krijgt meer body door de saxen van Toon Roos en de uitzonderlijke stem van Wies Ingwersen. De eerste, Toon Roos een ‘oude bekende’ die zijn sporen dik heeft achtergelaten. Wies is een nieuwe ster waar we nog veel meer van gaan horen.

De CD opent met het Jimmy Haslip – Russell Ferrante nummer ‘Just to see you again’. Een bluesy en wat slepende melodie met de zware bas van Jimmy Haslip en een heerlijk B3 geluid. Daaroverheen de vocaal van Wies die gelijk laat horen dat haar stem van klein naar groot kan. Als ze uithaalt krijgt de stem body en een heel ‘zwart’  geluid.  Heel wat rustiger gaat het eraan toe in het stuk van Toon Roos, ‘More then a memory’.  Een bijna klagende sopraansax zet de sfeer en laat horen dat Roos een van Nederlands beste saxofonisten is. Opname technicus Paul Pouwer heeft het geheel strak en zonder extra’s vastgelegd. Let eens op de klank van de Yamaha piano en de dynamiek van de bekkens in dit stuk.

De Doelen Lente HiFi Show CDWies start met een heel ijle stem met enkel de Haslip bas Todd Rundgrens ‘Wailing Wall’. Het toch wat zielige nummer over de vrouw bij de Klaagmuur krijgt in deze uitvoering een fraaie, rustige, opbouw. Krekels of een speeltje van Jeroen de Rijk zijn het intro voor de Landesbergen/ De Rijk compositie ‘More Moves’. Uptempo, met sax en vibrafoon doet het qua sfeer heel erg denken aan Steps Ahead, Weather Report en natuurlijk Yellowjackets. Ook hier weer de opnamekwaliteit die opvalt en we luisteren naar een copy van de pre-master. Lekkere ritme wisselingen, en veel improvisatie. De 6 minuut 51 zijn om voor je het weet en het volume staat beduidend hoger.

 

Dat volume blijft hoog staan voor ‘Direction’, eveneens een Landesbergen/De Rijk stuk dat lekker lang is. De sopraan van Toon Roos begint en gaat over in de stem van Wies die mooi volgt. Er is genoeg ruimte om Frits vibrafoon kunsten te uiten in het middenstuk waarna de sopraan het weer overneemt. De ritmesectie heeft er zin in en legt mooie accenten precies waar het kan.

De samenwerking die Frits en Jeroen hebben gehad met Monty Alexander wordt in de herinnering geroepen in ‘Trust’. Hier mag Karel Boelhee laten horen hoe hij de Yamaha – duidelijk te horen – vleugel beheerst. Een stuk met een verhaal is ‘Ralph’s Tune’. Frits landesbergen en Jeroen de Rijk componeerden dit stuk rondom een stukje uit een interview dat Jeroen had met zijn grote voorbeeld Ralph McDonald. Tijdens dit interview gaf Ralph een voorbeeld van een ritme door het te zingen. Een James Brown groove met vette accenten. De ‘zang’ van McDonald gaat over in de percussie van Jeroen en een keyboard van Frits. Heel verrassend is het effect dat de vibrafoon via de midi poort een steeldrum neerzet. Zo krijgt het stuk een heerlijk warm karakter.

De Doelen Lente HiFi Show CD‘Easy going’ is een rustpunt en doet de naam eer aan. Gewoon een lekker balad achtig nummer. Hier en daar een stem accent waardoor associaties met Jobim of Gilberto naar boven komen. De CD sluit af met ‘Game Over’. Dit heeft weer zo’n melodietje dat in je hoofd blijft zitten, zeker door de stem van Wies Ingwesen. Het is trouwens wetenschappijk bewezen hoe dit ‘in je hoofd blijven’ komt. Een deel van de hersenen, midden voor gelegen, is voor dit soort melodische dingen gevoelig en zeker wanneer er een stem aan te pas komt. En heel apart, dit hersendeel is ook voor dans verantwoordelijk.

Met ‘More ‘Moves’ is er weer een sterke loot aan de DDLHS CD collectie toegevoegd. En uiteraard zullen een aantal stukken van de CD live tijdens de show worden vertolkt.

Tip!
Lees ook: Doelen CD Volume 1
Lees ook: Doelen CD Volume 2 (deel 1)
Lees ook: Doelen CD Volume 2 (deel 2)

Doelen Lente HiFi Show verslag op HiFi.nl: klik hier voor meer informatie...


EDITORS' CHOICE