REVIEWM-Audio

M-Audio: USB interface

René van Es | 23 februari 2003 | M-Audio

Audio USB interface

M-Audio_Sonica_23-2-03Audio en computertechnologie groeien steeds meer naar elkaar toe. In de afgelopen jaren hebben we gezien dat er steeds meer muziek beschikbaar komt op Internet (al is dat grotendeels illegaal daar neergezet) terwijl bovendien computers meer en meer worden uitgerust met DVD spelers. Als we de industrie mogen geloven zullen we straks onze CD’s track voor track kunnen downloaden tegen betaling, of complete films in DIVX formaat op de harde schijf of CD-R parkeren. Ik hou mijn hart vast voor de kwaliteit die geboden gaat worden, maar dat is een andere kwestie. Om op een behoefte in te springen heeft M-Audio de Sonica ontwikkeld. Een externe USB adapter die veel interne geluidskaarten overbodig maakt of de laptop beter en meer geschikt maakt voor de weergave van CD en/of DVD.

In vogelvlucht

M-Audio_Sonica_23-2-03De Sonica is zoals aangegeven een externe USB adapter die in de winkel voor 100 euro over de toonbank gaat. Het blauwe kastje behoeft geen externe voeding, een enkele kabel tussen PC en Sonica volstaat. Er zijn twee uitgangen voorzien, een Toslink aansluiting voor een optische kabel volgens S/PDIF specificatie en een 3,5 mm mini jack voor het aansluiten van actieve speakers (of een versterker). De Sonica ondersteunt naast normale CD weergave ook Dolby Digital 5.1 (AC3), Dolby Pro Logic en DTS. Met de optische kabel maak je van je laptop of computer met DVD speler ineens een muziekbron voor thuis theater. Geen 5.1 receiver in huis? Dan kan het signaal via een willekeurige d/a converter worden omgezet en biedt de software een optie om surround geluid te simuleren uit twee luidsprekers. De basweergave kan worden beïnvloed vanuit de software om het laag een extra duwtje in de rug te geven bij het bekijken van films. Het signaal aan de uitgang is bij DVD’s maximaal 24 bit 96 kHz. De Sonica werkt op PC en op MacIntosh, waarbij op PC Windows 2000 of XP noodzakelijk is om multi-channel te ondersteunen.

Software

De drivers voor de Sonica haalde ik van Internet. Op de meegeleverde CD was de driver voor Windows XP Professional (nog) niet aanwezig. Installatie een fluitje van een cent onder XP. De Sonica werd zonder meer herkent en startte direct zijn werking. Binnen de software zijn een aantal opties aan te vinken. Ten eerste de mogelijkheid het signaal op de optische connector zo in te stellen dat CD compatibiliteit gegarandeerd is. Denk dan aan Minidisc apparatuur of externe CD-writers. Dan zie je de keuze voor de SRS TruSurroundXT. Hiermee geef je aan of je stereo muziek of cinema stand wilt via twee speakers, of 5.1 weergave met een 5 speaker systeem. In alle standen kun je de dialogen verduidelijken door de (virtuele) centerspeaker van extra signaal te voorzien. Tenslotte kun je TruBass activeren. Daarbij geef je aan welk formaat speakers je hebt, oplopend in stappen vanaf een onderfrequentie van 40 Hz tot uiteindelijk 400 Hz voor minispeakers. De bas aanzet is regelbaar. Default staat de software als icoon in de menubalk en maak je snel je keuzes. Binnen XP kies je of de interne geluidskaart werkt, waarna wordt overgeschakeld naar de Sonica zodra de USB poort die herkent.


EDITORS' CHOICE