In de praktijk
De Sonica is gebruikt op een normale computer en op een laptop. Via de laptop waren alleen cd’s en muziekbestanden te spelen. Hier maakte ik gebruik van een M-Audio Superdac 2496 voor de weergave van het digitale signaal. De laptop draait met XP en heeft zelf alleen een geluidskaart aan boord die stereo ondersteunt en heeft geen digitale uitgang. De andere computer is een desktop, ook werkend onder XP en daar is een aansluiting gemaakt naar een Pioneer receiver met JMLab Sib & Sub speaker systeem. De desktop heeft bovendien een DVD speler ingebouwd. Te beginnen met de laptop valt op dat vooral de laagweergave inboet aan kwaliteit ten opzichte van een echt loopwerk. Zoals was te verwachten is dit de zwakke plek van het geheel. In digitaal formaat is de laagweergave het moeilijkste om goed weer te geven. Verschrikkelijk handig is het wel om via de Sonica en een dac muziekfragmenten af te spelen of stukken gesproken woord die van Internet komen. Zo pak je ook Internet radio als dat wordt aangeboden via kabel of ADSL mee. Voor mij persoonlijk is de Sonica met mijn laptop geen vervanger van een cd loopwerk als het gaat om hoogwaardige muziekweergave. Daarvoor acht ik een PC ook totaal niet geschikt. Een PC mag je niet verwarren met een digitaal audio station of een loopwerk. In een PC is het jitter niveau veel en veel te hoog voor kwaliteitsweergave. Maar op het werk, in de studeerkamer of op een tweede kleine set, krijgt de term multimedia met de Sonica aangesloten ineens betekenis.
Op de desktop heeft mijn zoon films en DIVX bekeken en beluisterd. Zijn wensen gaan allemaal niet zo hoog als bij pa. Hoe beter en sneller de computer is, hoe gelukkiger hij wordt. De geluidskwaliteit speelt minder een rol. Ook hier weer een zelfde beeld. Een dedicated DVD speler wint altijd. Zowel voor stereo geluid als voor film weergave tot en met 5.1. Maar de Sonica lijkt zeker niet onder te doen voor de ingebouwde geluidskaart en biedt een zeer acceptabel geluid. Door optische kabels te gebruiken heb je geen last van brom als gevolg van aardlussen. Meer irritant vind ik zelf het achtergrond geruis van de PC, dan wat ik inboet aan geluidskwaliteit ten opzichte van de DVD speler. Zou ik ooit overgaan tot een harddisk bron binnen een PC of een dedicated apparaat, dan moet dat ergens ver weggestopt worden. De details worden nu versluierd in het suizen van ventilatortjes.
Een andere handige toepassing is het gebruik van de Sonica bij presentaties. Met een goede, eventueel draagbare, stereo of 5.1 speakerset en versterker is een presentatie met geluid op hoog niveau weer te geven. Beeld en geluid ondersteunen het overbrengen van de boodschap. De geringe afmeting van de Sonica en het ontbreken van een externe voeding, laten het toe de Sonica permanent bij de laptop te houden. Vergelijk ik de kwaliteit van de Sonica met de ingebouwde geluidskaart van mijn PC op een set actieve speakers, dan geeft de Sonica opmerkelijk veel meer genoegen en plezier om naar te luisteren. Terwijl ik met het bassmanagement het altijd blikkerige geluid van plastic PC luidsprekers meer body kan geven.
Al met al is de Sonica een prima audio tool voor mensen die de computer meer en meer als universeel apparaat gaan beschouwen. De bron van hun MP3’s, de bron van de DVD en/of muziek CD’s. Met de opmars van muziek en film op Internet in het achterhoofd zie ik zeker een flinke afzetmarkt voor deze handige apparaatjes. De echte film en muziekliefhebber kan het naast de aanwezige installatie gebruiken om op die momenten waar hoge kwaliteit even geen rol speelt, snel en handig in staat te zijn de moderne technologie te gebruiken voor vermaak of zakelijke doeleinden.
Importeur:
Mafico
Weg en Bos 2
2661DH Bergschenhoek
Telefoon +31(0)104148426
Fax +31(0)104048863Â
E-mail info@mafico.com
Web www.mafico.com en www.m-audio.nl