REVIEWBenz-Micro

Benz-Micro Glider L2

René van Es | 18 februari 2003 | Benz-Micro
Benz-Micro Glider L2: glijden met genoegen

Benz-Micro_Glider_L2_18-2-03Gedreven door de noodzaak een nieuw element aan te schaffen en met de positieve ervaring van de Benz-Micro Ace in het achterhoofd, ben ik nieuwsgierig op pad gegaan naar een waardige vervanger voor mijn Highphonic. De Highphonic zakte bijna letterlijk door de hoeven en het huis sleepte treurig over de plaat bij de minste of geringste hobbel. Ik doe in een onderhavig geval exact hetzelfde als elke consument. Ik vergelijk, stel een budget vast, win informatie in, luister naar raad en product en probeer uiteindelijk een weloverwogen beslissing te nemen. Twee beslissingen zelfs omdat ik nu twee platenspelers bezit. Dus mocht een high end element zich combineren met een goed budget element. High end koos ik voor de Glider L2. Budget komt later wel weer eens aan de beurt.

De Glider L2

De Glider van Benz-Micro bestond al langer in de oude vorm. Omdat innovatie de motor is waar een onderneming deels op loopt heeft Benz-Micro zich gezet aan de schone taak de L2 serie te ontwikkelen. Niet gehinderd door kennis van de oude serie stap ik doodleuk de L2 wereld binnen. Uiteraard is dit nieuwe element grotendeels afgeleid van de beroemde Glider. Het spoelhuis is van aluminium gebleven en de cantilever van boron. De diamant is een naakte line-contact die van Fritz Geiger afkomt met een afronding van 6 x 40 uM. Het spoelhuis is niet ingegoten. De filterdunne spoeldraden zijn zichtbaar. Inwendig zijn de veranderingen volgens Benz in het bijzonder een lichtere spoel. Het gewicht van de spoel is met 1/3 tot de helft gereduceerd. De VTA (vertical tracking angle) is naar de standaard waarde van 20 graden gebracht. De ophanging is verbeterd, de magneet iets sterker. Het idee het element te moeten inbouwen maakt mij vooralsnog angstig. Het ziet er zo kwetsbaar uit. Achteraf valt de montage ontzettend mee omdat er schroefdraad is getapt in het element huis zelf. Omdat er geen beschermhuls voor diamant en cantilever aanwezig is blijft voorzichtigheid geboden. Eng om te zien hoever de cantilever voor het element uitsteekt. Al is de garantie op het element twee jaar, de garantie dekt geen schade toegebracht door poetslustigen. Alle stofdoeken zijn inmiddels uit huis verbannen en niemand anders dan ik zelf bedient de platenspeler. De Glider L2 is leverbaar in drie versies. Een low output versie die 0,3 mV afgeeft (mijn type), een medium versie van 0,8 mV en een high output versie die tot 2,5 mV komt. Alles gemeten bij een snijsnelheid van 3,54 cm/s. De aanbevolen afsluitimpedantie is resp. >100, >200 en >1000 ohm, oplopend voor ieder element tot 47 kOhm. In alle drie de uitvoeringen is het eigengewicht 6,8 gram. De prijs is voor elke uitvoering 885 €. Meegeleverd met het element worden schroefjes, een schroevendraaier, een kleine waterpas en een handig borsteltje.

Pro-ject & Garrard

De Benz-Micro Glider L2 heb ik gemonteerd in een Pro-ject 9 inch carbon fiber arm. De naalddruk stel ik in op 1,9 gram. Ik probeer nog iets zwaarder, twee gram rond. De arm is gemonteerd op een dubbelwandige console met daarin een Garrard 301 loopwerk. De mat is een originele Garrard rubber mat. Op de platen komt telkens een Transrotor puck. Aan de armbedrading een Siltech New York MXT interconnect. Daarachter een Transrotor phono amp, ingesteld op 100 Ohm en een versterkingsfactor zodat aan de uitgang 5 mV beschikbaar is. Met een tweede New York ga ik naar de versterker. In een later stadium luister ik met een Linn Linto phono amp, de kabels blijven gelijk. De Linto is alleen geschikt voor MC elementen en heeft een impedantie van 150 Ohm. Ik speel met mijn eigen versterkers (lijn Clearaudio/ power Monarchy Audio). Speakers zijn van JMLab uit de Electra 926 serie. Een subwoofer ondersteunt het laagste laag. Het totaal aan apparatuur staat beschreven aan het eind van deze recensie. Als tegenspeler van de Glider L2 is er een Pro-ject Perspective aanwezig met eveneens een 9 inch Pro-ject arm (aluminium versie). Hierin zit een Goldring Eroica LX, versterkt via een Rotel RQ-970BX phono amp. Tijdens een groot deel van de inspeelperiode van de Glider L2 is een Benz-Micro Ace aanwezig in de Perspective. Inspelen bleek zeer noodzakelijk, de Glider L2 kwam pas na ongeveer 50 uur spelen tot volle wasdom.

Benz-Micro_Glider_L2_18-2-03

EDITORS' CHOICE