Unison Research Unico versterker Bellissimo
Wie de klok weet te luiden, weet ook waar de klepel hangt. Mijn nieuwe variant op een oud spreekwoord dat het tegenovergestelde behelst, vormt de inleiding tot een recensie van een hybride versterker uit Italie. De klok werd geluid door de importeur die hem van harte aanbeval en graag ter beschikking stelde. Unison Research is geen vreemd merk in Nederland. Wij kennen de buizenversterkers die met houtsculpturen zijn afgewerkt. Ik zag ze ooit voor het eerst in Engeland en het duurde niet lang voor Analogue Audio Products ze naar Nederland haalde. Met succes, in Nieuwegein heeft men een neus voor wat de Italianen op audio gebied als neusje van de zalm aanbieden. Je laat er de pasta en tiramisu voor staan
Unico
De Unico versterker is een telg uit een nieuwe lijn van hybride versterkers van Unison Research. De lijn zal voorlopig worden voortgezet met een losse voorversterker en bijbehorende eindversterkers, die elk net geen 2000 euro per stuk gaan kosten. Hier onderhanden is de geïntegreerde Unico die u voor de bescheiden prijs van 1250 euro mee mag nemen uit een audiowinkel. Voor dat bedrag ontvangt u zoals gezegd een hybride versterker. De voorversterking wordt verzorgd door een tweetal ECC 82 buizen, aangetroffen werden Philips JAN types. Keurig op keramische buisvoeten gezet. Het leveren van vermogen is daarna in handen van een paar Power MosFet’s die per kanaal minimaal 80 Watt ter beschikking stellen. De interne opbouw doet sterk vermoeden dat die twee maal 80 Watt ruim gehaald zullen worden en er bovendien genoeg reserves beschikbaar zijn (een Britse collega meet 2 x 98 Watt aan 8 Ohm en 2 x 144 Watt aan 4 Ohm). Het frequentie bereik loopt volgens opgave van Unison van 5 tot 50 kHz binnen 0,1 dB, mits uw bron akkoord gaat met een afsluitimpedantie van 50 kOhm bij 47 pF. De 16 kilo zware kast is met 435 x 340 x 95 cm ruim bemeten en het energiebedrijf brengt u maximaal 340 Watt in rekening bij vol vermogen.
Als we de kast aan de buitenkant bekijken valt als eerste het kleine houten plaatje op met het beeldmerk van Unison Research. Passend bij de houten afstandsbediening met twee knopjes, hard en zacht. Het aluminium front is mat en toont een afwerking zoals alleen Italianen dat voor elkaar krijgen. Dominant is aanwezig een bronkeuze schakelaar en een volumeregeling. Twee groene Led’s geven aan dat de versterker werkt en geven een indicatie van de gekozen bron. Aan de achterzijde is het allemaal goud wat er blinkt. Ingangen voor phono/aux, cd, av, tuner en tape. Uitgang een enkele tape out. De luidspreker aansluitingen zijn dubbel uitgevoerd om bi-wire te vereenvoudigen. Acht WBT klemmen kunnen alle kabels aan, blank draad, spades en bananen. Aan de achterzijde ook de euro connector voor de 220 Volt en de netschakelaar. In de kast is dominant een ringkern trafo gebouwd die mede verantwoordelijk is voor het behoorlijke totaal gewicht. Achter de trafo een voeding die met 4 x 10.000 uF is afgevlakt. De regelversterker is zoals omschreven met buizen opgebouwd en de vier Power MosFet’s hebben een plek op de inwendige koelplaat. De volume regeling is verzorgd door een blauwe ALPS met motor. De bronkeuze is mechanisch en via een verlengas naar de achterzijde van de versterker gebracht om signaalwegen kort te houden. De printplaten zien er zeer verzorgd uit. Nergens zijn draadbruggen te vinden, een teken dat er aandacht is besteed aan het ontwerp. Opvallend is het gebruik van dochterborden op de print. Op diverse plaatsen steken die recht omhoog. Twee kleine printjes op connectors zijn vast de uitwisselbare printen waarmee de aux ingang omgezet kan worden naar phono. De keuze kan daarna met jumpers worden gemaakt voor MM of MC. Helaas was mijn Unico niet voorzien van deze optie. Al met al is de Unico aan binnen- en buitenkant een schoolvoorbeeld van versterkerbouw en afwerking. Wordt de belofte waargemaakt?