REVIEW

Derrin Nauendorf

Dr. Longbeard & Marja | 23 december 2002

Live at the Boardwalk

G’day! Achtentwintig jaar geleden wordt Derrin Nauendorf in Geelong, Australie geboren. Dertien jaar later pakt hij voor het eerst een gitaar op en binnen twee jaar speelt hij bij diverse locale bandjes om vervolgens zijn eigen drie-mans formatie op te richten. Deze is al direct succesvol en Derrin wint ondermeer een talentenjacht. Het gevolg is een tournee door de VS. Begin 2001 neemt Derrin samen met vriend en drummer David Downing de stap om Autralie achter zich te laten en naar Londen te gaan.

En het succesverhaal gaat door. Het engelse publiek is razend enthousiast over het duo dat met minimale middelen – een gitaar, een stem en een houtje-touwtje drumkit – heel mooie muziek maakt. De hier besproken CD is een live registratie van een van de concerten. Dit maal gedaan in The Boardwalk in Sheffield.

Van de negen stukken op de live CD – zonder dubs direct opgenomen – zijn er acht van Derrin’s hand en het negende van Jimi Hendrix. Bij de eerste keer draaien van de CD pakt Derrin gelijk de aandacht. Hier moet je naar luisteren, net als het muisstille publiek in Sheffield. Derrin heeft een krachtige stem en een dito manier van gitaarspelen met krachtige uithalen. Drummer David Downing legt precies de nodige accenten en niets meer.

Derrin Nauendorf is moeilijk in een hokje te plaatsen. Hij zingt/speelt blues met folkinvloeden of rock met folkinvloeden. Het beste is Derrin maar zijn eigen hokje te geven.

De CD start met ‘Ghost Town’ dat gelijk de toon voor de hele CD zet. Stalen snaren die prima zijn opgenomen, een slome beat op bass drum  en dan de stem van Nauendorf – This place is like a ghost town – de combinatie geeft kippenvel, zeker als het volume een beetje hoog staat. Derrin heeft een grote stem en die moet de ruimte krijgen, de opname heeft het in zich, dan is de stem als een mes. Een rustig gitaar intro waarop de drum invalt is het begin van ‘Leave me tonight’. De teksten van Nauendorf zijn op de een of andere manier heel beeldend. Zeker met de minimalistische begeleiding zie je de plaatjes ontstaan. Naast een goede stem is de gitaartechniek van Derrin Nauendorf in orde. Hij bewijst dit nogmaals in het intro van ‘I won’t turn my back’ dat qua tekst verder niet het allervrolijkste is, maar wel als het leven zelf is. Het lament, het verdriet wordt krachtig afgewenteld op de gitaar, die zo troost en kracht geeft. Een heel mooi nummer.

Niet echt veel vrolijker, maar wel opgewekter gaat het eraan toe in ‘Man without a clue’, maar ja de blues hè. ‘Scared of being free’, is weer zo’n beeldend nummer als hij bijvoorbeeld beschrijft hoe de maan als een halo haar haar verlicht en ze een engel lijkt. Maar toch is er meer tussen beiden aan de hand. Woede komt los in ‘Reason you came here’ en wordt via stem en gitaar de ruimte ingeslingerd – zo van ‘wat moet je’. En dan ‘Voodoo Child’ – hier met een ‘d’ geschreven. Dat Derrin zijn klassiekers kent was al duidelijk in zijn eerdere gitaarspel en dat hij juist dit stuk uitkiest is een verder bewijs. En dan de uitvoering. Voor de tweede keer bij deze CD kippenvel. De al eerder genoemde uitingen van woede, angst, in ieder geval intense emotie kanaliseren zich hier in een aanval Hendrix waardig op de snaren met hier en daar een rake klap van Downing op een trommel. Prachtig.

En dan terug naar wat meer rust in ‘Shadows of love’. De stem wat kleiner, bezingt hoe ‘ze’ voor het laatst samen dansen in de schaduwen van de liefde. Een echte folkblues dus. Om weer wat terug te komen naar het nu besluit de CD met ‘Danielle’ na een korte aankondiging door Derrin.

Na een flink aantal malen de CD beluisterd te hebben is er maar één conclusie mogelijk. Derrin Nauendorf gaat ook de Lage landen veroveren. Deze moderne troubadoer – misschien het beste hokje voor hem – heeft alles in zich en biedt met deze mooi opgenomen en verder geproduceerde CD alle mogelijkheden om hem te leren kennen.

Meer informatie
Derrin Nauendorf -  Live at the Boardwalk
Swingout Productions – Swing6350
www.derrinnauendorf.com

De CD is voorlopig te bestellen voor €23 inclusief verzendkosten via bovenstaande website of direct door een mail te sturen naar steve.swithin@ic24.net


EDITORS' CHOICE