REVIEWMaster Base

Master Base

René van Es | 23 november 2002 | Master Base

To tweak or not to tweak

Als recensent voor hifi.nl houd ik mij in de regel verre van diverse tweaks. De reden daarvoor is tweeledig. Ten eerste beluister ik een apparaat het liefste “as is” omdat ook u als lezer het apparaat zo in handen krijgt vanuit de winkel. Ten tweede is het ondoenlijk om met stapels tweaks als pootjes, dempers, plateau’s en wat al niet meer telkens in de slag te gaan om het totale geluid te verbeteren. Nu weet ik dat collega’s daar heel anders over denken en vinden dat je het optimum moet zoeken. Ik ben van mening dat de fabrikant dan maar zelf de puntjes op de “I” had moeten zetten. En de tweak die bij mij thuis werkt, hoeft dat bij u niet te doen. Tot dat ik Master Base in handen kreeg. Van mijn geloof gevallen? Lees en oordeel.

Master Base

Master BaseMaster Base materiaal is afkomstig uit de helikopter bouw. Daar wordt het onder meer toegepast als dakplaat vanwege het lichte gewicht gekoppeld aan een hoge stijfheid en het kunnen weerstaan van een behoorlijke oppervlakte druk. De boven- en onderzijde zijn gevormd door een sandwich van epoxy en kevlar. Daartussen zit een aluminium honingraat die onregelmatig verloopt. Door de materiaalopbouw is het onmogelijk Master Base netjes af te werken. De randen van de gezaagde Master Base zijn scherp en de aluminium honingraat ziet er aan de buitenkant rafelig en ruw uit. Zonder de eigenschappen aan te tasten is het niet mooier te krijgen. De werking van Master Base is gebaseerd op het ontkoppelen over een breed frequentie bereik van apparaat en ondergrond. Trillingen worden dus niet afgevoerd zoals met spikes of tegengehouden met zachte voetjes. Trillingen worden eenvoudig niet overgedragen. Op die manier zou een set “zwevend” in de ruimte opgesteld kunnen worden. Master Base is in twee uitvoeringen leverbaar. Als plaat waarbij de prijs afhankelijk is van de afmeting en als Mbase/1. Een setje van vier kleine plaatjes van 4 x 4 cm tegen een vaste prijs van 46 euro. In alle gevallen hebben wij Mbase/1 ter beschikking gekregen van de importeur.

Eigen indruk

Met vijf setjes Master Base kun je aardig uit de voeten. Onder de cd speler past het niet vanwege de beperkte ruimte in mijn rek. Onder de dac lijkt mij weinig zinnig, dat is een M-Audio dac in een dun aluminium jasje. Die ook veel te licht is en schuift op de eigen rubber pootjes. De voorversterker komt wel in aanmerking (Clearaudio Balance) net als mijn beide Monarchy Audio SE-100 monoblokken. Aan de andere kant van de kamer staat een stel JM Lab Electra 926 luidsprekers op dikke glasplaten. De glasplaten op zich staan met spikes op een betonnen vloer. Onder de Electra’s zitten grote rubberen doppen en die plaats ik elk op een Master Base van 4 x 4 centimeter. Dan zijn de setjes op. Mijn totale uitgave 230 euro. De eerste de beste cd laat al direct horen wat het resultaat is. De laagweergave wordt dunner in het laag/midden gebied. Waar ik een probleem heb met mijn kamer, zo rond de 80 Hz, vangt de Master Base het nodige op. Weg is de ongezellige druk op mijn oren waar sommige opnames de oorzaak van zijn. De diepe laagweergave wordt in het geheel niet anders. Of het zou in positieve zin moeten zijn. Ik denk eerder dat de rust die komt rond de 80 Hz de nadruk laat vestigen op andere goede kenmerken van de set.

Wat ik ook bij demonstraties van Dynamic Solutions duidelijk kon waarnemen is dat het geluid “sneller” lijkt. De impulsweergave is beter. Jammer dat ik dat niet kan meten, de uitslingering zou op een scoop waarneembaar moeten zijn. Hoorbaar is het zeker. Neem voor de aardigheid eens een opname van een solo gitaar en beluister hoe het tokkelen van de snaren puntiger en feller wordt. U, als muziekluisteraar, hoef ik niet uit te leggen dat een groot deel van de klank van een instrument wordt gevormd door de eerste attack op een snaar. Dat geldt voor piano net zo hard als voor getokkelde instrumenten. Wat de Engelsen uitdrukken in “Pace and Rhythm”, maakt Master Base alleen maar beter. Dat stemmen opknappen als kamerresonanties onderdrukt worden is duidelijk. Daar staat tegenover dat een stem ook dunner wordt en de borstkasinhoud als het ware slinkt. Definitie in het laag neemt overduidelijk toe. Een contrabas laat makkelijker een trillende snaar horen. In mijn geval is over het gehele spectrum winst te boeken, maar met verlies aan body. Het beste uit twee kwaden kiezen.

Een paar dagen luisteren naar een set met Master Base en dan terug. Eerst weghalen onder de speakers. Direct komt grotendeels het geluid terug zoals ik dat in het verleden gewend ben. Vaak te veel bas daar waar ik er niet op zit te wachten. Het vette en trage keert terug met opnames van Krall, Barber en Black. U moet dit wel lezen in de juiste context. Master Base is geen wondermiddel maar een tweak. Je realiseert een waarneembaar ander geluid. Je maakt helaas van een watervlugge speaker geen druipende yoghurt of andersom. Hup terug onder de speakers. Dan eens proberen met de eindtrappen. Hetzelfde effect. Zonder Master Base verlies ik iets aan definitie en zeker aan snelheid. Tenslotte komt de voorversterker aan de beurt. Hier is het verschil het kleinste. Zou Master Base onder de cd speler passen, dan verwacht ik daar meer resultaat dan onder de Clearaudio. Ik ben niet de enige recensent die Mbase/1 kon proberen. Daarom twee korte impressies van collega’s...


EDITORS' CHOICE