REVIEW

Siltech Forbes Lake


Werner Ero | 03 november 2002 |

Dit is het verhaal over een bijzondere interlink. Een interlink voor velen onbereikbaar, van Nederlandse makelij en een product wat bij introductie al nieuwe maatstaven zet in zijn prijsklasse en daarboven. Nederland op zijn breedst.
Ik heb het hier over de Siltech Forbes Lake, een zeer hoogwaardige kabel uit de Signature serie van Siltech -  een reeks die behoort tot de absolute wereldtop. Buiten de Forbes Lake bestaat deze serie verder uit de (nog) duurdere Snow Lake en Compass Lake.

Korte achtergrond

Siltech Forbes22De kabels arriveren op een fraaie zomerdag in een grote bordeauxrode kartonnen doos en zijn prachtig verpakt. Ze gaan vergezeld van een begeleidend schrijven met de handtekening van de desbetreffende monteur en zelfs eigen serienummers! De kabels behoren tot de visueel mooiste exemplaren die ik ooit heb mogen aanschouwen. De afwerking is perfect en aan ieder detail is gedacht. Isolatie van de kabelstrengen zijn in het herkenbare Siltech lichtblauw en het grove type kous om de mantelafscherming is in diep donkerblauw uitgevoerd. Fraai.

De Signature serie is alweer de 5e generatie geleidend materiaal in de bijna 20 jaar dat dit bedrijf bestaat. Buiten het zeer zuivere toegepaste zilver wat qua geleidingseigenschappen superieur is aan het vaak bij andere merken toegepaste koper, wordt op metallurgische wijze 24 karaats goud tussen de zilverkristallen ingebracht. Dit is een zeer geavanceerd proces en de hoge prijs van deze kabels is ook voor een belangrijk deel ontstaan door de ontwikkeling en rijping van dit procédé.

Siltech Forbes2222De speciaal voor Siltech vervaardigde cinch pluggen kunnen net als hun beroemde Duitse WBT broertjes, stevig aan het aan te sluiten apparaat worden vastgeklemd en voelen goed en degelijk aan. Wel vindt ik de WBT exemplaren een wat prettiger slag bij het aandraaien hebben. Alles loopt daar gewoon net wat lichter en soepeler.
Bij het uitpakken van de kabels valt meteen al het hoge gewicht op. Iets wat mij altijd een prettig gevoel geeft en bovendien efficient is tegen lage frequentie microfonie.
Aan ieder detail is gedacht, van de speciaal gefabriceerde (in mijn geval cinch, andere varianten zoals XLR zijn ook leverbaar) aluminium kleurige pluggen tot de in mooie metalen behuizingen verpakte, breedbandige ferriet filters welke hoogfrequente (in)stralingen uit het tere signaal moeten weghouden.

De kabel is behoorlijk stug maar waar belangrijk, aan de beide uiteinden behoorlijk soepel zodat een goede verbinding relatief makkelijk tot stand kan worden gebracht. Andreas Vollenweider2Dit product roept (zeer) hoge verwachtingen op. Dit komt in alles tot uiting. De marketing, folders, verpakking en presentatie bij de dealers. De prijs is niet mals, zo`n dikke 2400 euro dient u voor een lengte van 75cm neer te tellen en dat is veel geld voor een verbinding tussen componenten. Echter omdat ik het al jaren met mijn eigen oren duidelijk kan waarnemen en steeds opnieuw kan reproduceren ben ik van mening dat echt goede kabelverbindingen van (zeer) grote waarde kunnen zijn bij het uiteindelijk haalbare geluid van een set. Dit gaat mijns inziens verder dan het fine-tunen van een set.

Aangezien de kabels nieuw in doos zijn aangekomen hebben ze een ruim inspeeltraject van enkele weken doorlopen om ze op klank te laten komen. Ze zijn vanaf het begin af aan in mijn referentie keten opgenomen waardoor ik iedere dag in staat ben geweest om de beeldvorming op de voet te volgen. En ik kan zeggen dat het een erg boeiend avontuur is geworden.

De eerste dagen en weken
 
Op de eerste dag staat mijn afluisterketen is al geruime tijd op spanning als de Forbes Lake de plaats van mijn toch al niet kinderachtige maar veel minder dure Siltech 4/56 II (406 euro) inneemt Oef, dat is niet misselijk zeg! Een duidelijk voller klinkende klankbalans met meer rust en een prachtige hoog oplossend vermogen met fijne detaillering zijn de eerste indrukken. Het ruimtebeeld is meteen al wat breder dan mijn 4/56 II maar zeker nog niet zo diep. Hoogtebeeld komt nog maar moeizaam uit de verf. Tonaal is de balans als een tikkeltje laid-back te omschrijven. Korreligheid of andere onzuiverheden in het geluid zijn bij deze kabel op geen enkele wijze waar te nemen. zelfs nieuw uit de doos luistert alles al heel ontspannen. Wauw, en dat voor een koude zilverkabel die nog nooit is gebruikt! Dat belooft wat.

De tweede en derde dag verlopen net zoals de eerste dag met dien verstande dat het dieptebeeld en hoogtebeeld al langzaam aan het bijtrekken zijn. Ook de toch al erg goede basdefinitie wordt wat rijker. Zo gaat de eerste week voorbij met iedere dag een duidelijk hoorbare verbetering die ook mijn vriendin met haar scherpe oren kan waarnemen.

EDITORS' CHOICE