REVIEWIXOS

Ixos subwoofer kabels


René van Es | 14 oktober 2002 | IXOS

Onverwachte gevolgen

Ixos 114122Met de komst van Home Cinema toepassingen heeft het fenomeen subwoofer een nieuwe impuls gekregen. Verguisd door velen wegens vermeende boembas en dreunend laag, maar door een enkeling gelukkig ook beschouwt als onmisbaar onderdeel voor laagweergave. Een subwoofer dient aangestuurd te worden vanuit een versterker en diverse fabrikanten brengen daar kabels voor op de markt.

Ixos 108122Aansturing kan vanaf de luidspreker uitgang van een versterker of vanuit de voorversterker of processor. Bij een processor hebben we dan nog te maken met basmanagement, maar dat is nu even niet van belang. De hier besproken kabels zijn uitsluitend geschikt voor aansluiting op de voorversterker uitgang of de .1 uitgang van de processor. Vandaar dat ze voorzien zijn van cinch stekers aan beide uiteinden.

Ixos 1081 1082 1141

Ixos 1141222Ixos wordt in Nederland vertegenwoordigd door Monitor Audio Nederland. Ter beschikking zijn gesteld een set kabels uit de Silver serie en twee sets uit de lagere Bronze reeks. Onderaan beginnend is de 1081. Een kabel die is opgebouwd uit een getwist ader paar. Zonder gebruik te maken van een extra afscherming. De kabel lijkt op wat in de IT sector wordt genoemd twisted pair. Is ook gemaakt volgens deze technologie. Maar voor de goede orde, het is geen UTP kabel waar sommige forumbezoekers luidspreker kabels van maken. De kabel is redelijk soepel en laat zich eenvoudig leggen. Ixos 11412De 1182 is een vergelijkbare kabel, geleverd in een mono uitvoering, in combinatie met een 2-weg verloop snoertje. Aan de ene zijde van het verloopje een female cinch en aan de andere kant tweemaal male cinch. Geschikt voor subs die graag stereo worden aangestuurd waar de processor slechts een enkele aansluiting kent. De kabel lijkt heel erg op de 1081. Op de site van Ixos is er verder niets over de 1182 te vinden en de pluggen zijn vast aangegoten. Dus erin kijken kan ik niet. Ik verwacht dat inwendig de kabel gelijk is aan de 1081.

Ixos 1081222De 1141 herbergt wat meer technologie onder de mantel. Hier is de ader gevlochten (niet getwist) om een derde niet elektrische geleidende ader. Door de vlechting kruisen de aders elkaar op regelmatige afstanden onder een hoek van 90 graden. Daardoor is de onderlinge beïnvloeding minimaal. Ook deze kabel heeft geen afscherming en is een heel stuk dikker en stugger dan de 1081. De aders zelf bestaan uit dunne SP-OFC koper draadjes. Samen de kern vormend.

Zowel op de site van Monitor Audio Nederland www.monitoraudionederland.nl als op de site van Ixos www.ixos.co.uk wordt veel prijsgegeven over de opbouw van de kabels en ik acht het niet van wezenlijk belang om die verhalen hier nogmaals neer te schrijven. Ixos 11412De prijzen van de kabels vallen erg mee, al zitten ze boven het prijsvechter niveau. Rijst de vraag of het wel zin heeft om extra geld uit te geven voor een stuk kabel dat slechts de laagste regionen in de muziek hoeft te transporteren. Mijn mening en bevindingen leest u hieronder.

EDITORS' CHOICE