REVIEWIXOS

Ixos subwoofer kabels

René van Es | 14 oktober 2002 | IXOS

Opstelling

Vanaf mijn Clearaudio Balance voorversterker kan ik niet anders dan in stereo naar de subwoofer. De voorversterker is een 2-kanaal apparaat zonder subwoofer uitgang. Ik moet dus altijd met dubbele kabels werken als ik van linker- en rechtersignaal de basinformatie terug wil horen uit deze mono actieve baskast. Met ongebalanceerde kabels ga ik naar de sub die 5 meter van de voortrap af staat. Voor het hoofdsysteem ga ik met gebalanceerde kabels naar de twee Monarchy Audio SE-100 eindversterkers waar achter Ocos kabel ligt in vier lengtes van 10 meter elk.

De luidsprekers en de sub zijn op elkaar afgestemd. De grote jongens zijn JM Lab Electra 926 en de sub is de SW900 uit dezelfde reeks. De sub staat ingesteld op een kantelfrequentie van 40 Hz, staat in fase met het hoofdsysteem en speelt op een erg laag niveau. De sub heeft een tweeledige functie, enerzijds het aanvullen van het laag tot in de diepste regionen en anderzijds het verplaatsen van lucht. Door dat laatste bereik ik dat de sound stage groter wordt en instrumenten cq. stemmen meer natuurlijk en ruimtelijker klinken. Wie andere epistels van mij heeft gelezen weet dat ik een fanatieke subwoofer adept ben.

Het moment van de waarheid

Oscar Peterson2Voor de subwoofer kabel test refereer ik de 1141 en de 1081 aan een set DIY Belden coax kabels. Mijn Belden is een goedkope coax die op papier uitblinkt door de elektrische eigenschappen van de kabel. Helaas zijn eigenschappen op papier geen maatstaf voor de geluidsweergave weten we allemaal. Het is een kabel die ik al enige jaren gebruik. Mede omdat ik tot op dit moment geen dramatische kabelinvloed verwachtte met een sub die zo laag staat afgesteld in niveau en kantelfrequentie. Een vergissing kom ik achter. De muziekkeuze is geheel subjectief samengesteld uit cd’s die ik goed ken en aangenaam vind om te beluisteren. Oscar Peterson speelt met zijn trio op We Get Requests het nummer You Look Good To Me. Het begint met een gestreken contrabas, die later overgaat in een geplukte bas. Al 25 jaar is dit referentie muziek. Op plaat en cd. Daarna draai ik Eva Cassidy’s nieuwste cd Imagine. Het derde nummer is opgenomen door een bassist en dus staat de bas veel te hard. Nog zo’n basliefhebber is Patricia Barber. Haar Too Rich For My Blood is mooi en veeleisend als je het laag in toom wilt houden en toch wilt beleven. Loreena McKennitt werkt zowel op de cd als live met grote troms en ouderwetse instrumenten. Mask And The Mirror haal ik uit de kast. Het had net zo gemakkelijk iets anders van haar kunnen zijn. De vaak Keltische invloeden bij Loreena horen we terug bij Enya. Daarvan de cd The Memory Of Trees en ik kies voor Pax Diorum. Her en der zijn andere platen en cd’s gebruikt, soms met veel bas, soms met minder. Het waren er teveel om alles te noemen.

In tegenstelling tot normaal beschrijf ik hierboven gelijk alle muziek en bespreek ik niet cd voor cd. Dat heeft ook weinig zin. De bereikte verbetering met Ixos kabel ten opzichte van DIY Belden is over de gehele linie gelijk. Als ik schrijf dat het laag strakker wordt en minder de neiging tot boemen heeft, is dat met elke cd zo. De ruimtelijke informatie neemt toe. Daar is de sub ook precies voor aangeschaft. Het hoog wordt transparanter. Ja, u leest het goed. Het hoog! Vraag mij niet hoe een sub woofer invloed kan hebben op hoogweergave, het feit is er. Wie weet is het noodzakelijk dat hoge tonen weergave wordt gedragen op een goed fundament. Of juist de luchtverplaatsing in de luisterruimte nodig heeft om tot leven te komen. Zo merk je op de Oscar Peterson cd dat het triangel veel helderder is weergegeven als de subwoofer kabelkwaliteit stijgt. De te hard opgenomen bas bij Eva blijft te hard, de druk op de oren neemt gelukkig wel af. Patricia mag zich gelukkig prijzen dat “Boem” verandert in “Brrrrroem”. Ook hier weer een betere stem en transparantere bekkens. Loreena tenslotte laat in een iets grotere zaal op de pauken en de Turkse trom slaan. Over de gehele linie genomen bereik je met een betere subwoofer kabel een beter eindresultaat. Is dat dan dramatisch beter? Nee marginaal. Ik maak mij sterk dat ik in een vreemde set de verschillen duidelijk kan waarnemen. Ik ken de eigen set door en door en elke kleine verandering ligt daardoor haast altijd onder een loep. Subtiele veranderingen werken wel vaak door op de lange termijn. Ineens ga je ervaren dat het of beter of slechter is geworden. Zeker als je dan terugstapt naar de uitgangssituatie. Met de Ixos kabels is het resultaat positief, ook na een paar weken luisteren. Genoeg om de aantrekkelijke prijs te rechtvaardigen.

Algemeen

De prijsverhouding Belden - Ixos 1081- Ixos1141 klopt met wat hoorbaar is. De stap van Belden naar 1081 geeft een in verhouding gelijke verbetering als van 1081 naar 1141. De mate waarin het resultaat hoorbaar is zal afhangen van de persoonlijke situatie. Ga ik ervan uit dat mijn sub slechts ondersteunend werkt aan de toch al niet kleine hoofdluidsprekers, dan valt te veronderstellen dat een sub die satelliet speakers moet ondersteunen nog meer gebaat is met een goede subwooferkabel. Daar zal de 1081 of de 1182 de ondergrens vormen. Kostbare AV systemen of stereo sets met een actieve subwoofer verdienen het om aandacht te ontvangen in de bassen. Wie net als ik duizenden euro’s heeft besteed aan luidsprekers doet zichzelf te kort door hier te besparen. Maar we moeten ook niet overdrijven. En het verschil kunnen waarnemen in positieve zin. Ixos doet wat het merk belooft, een betaalbare oplossing voor een betaalbare verbetering, althans bij mij thuis. Zelf proberen of u het ook hoort.

Prijzen

1141-300 Silver series  3 mono meter  59 euro
1141-500 Silver series  5 mono meter  69 euro
1081-300 Bronze series  3 mono meter  25 euro
1081-500 Bronze series  5 mono meter  29 euro
1081- 900 Bronze series 9 mono meter  39 euro
1182-300 Bronze series  AV cable set 3 meter  22 euro
1182-500 Bronze series AV cable set 5 meter  27 euro  

Gebruikte apparatuur

Pro-ject Perspective platenspeler
Highphonic MC-A300 moving coil element
Transrotor phono vooversterker
Teac VRDS-T1 cd loopwerk met Trichord Clock 2
Monarchy Audio DIP Mk 2 anti jitter box
M-Audio 2496 Superdac
Marantz DV6200 dvd speler
Musical Fidelity Elektra E50 tuner met Musical Fidelity X-10D
Sony MDS-JE500 minidisk speler
Clearaudio Balance voorversterker
Monarchy Audio SE-100 klasse A monoblokken
JMLab SW900 actieve subwoofer
JMLab Electra 926 luidsprekers
Interlinks: Linn Analogue, VdH The First, The First Ultimate, The Source HB, Puresonic XLR, TAF Next 1 en 2, Gotham GAC-2, Belden, Siltech City Line New York en SQ-28G3, Ixos 1081 en 1141
LS-kabels: Ocos, Supra 2 x 4 mm2 Classic
Optisch: Audioquest, Deltac
Accessoires: Kemp Elektroniks Power Source, ferriet clamps, Standesign Saturn 5 audio meubels, Target VW1 muurbeugel, Target HS40 LS stands, Kemp, Lapp en rubber netkabels, WBT en Sharkwire steker materiaal, separate audiogroep


EDITORS' CHOICE