REVIEWPMC i-Series

PMC IB12

Frank Speet | 08 oktober 2002 | PMC i-Series

PMC luidsprekers; het beste van twee werelden?

PMC IB122Trouwe lezers van mijn bijdrages aan HiFi.nl weten dat ik beroepshalve veel met professionele geluidsapparatuur te maken heb en ook in mijn hifi installatie thuis is dat terug te vinden. Toen ik dan ook vorig jaar op de VAD stuitte op de importeur van PMC luidsprekers; Audio Connection, was mijn interesse snel gewekt. PMC staat voor Professional Monitor (Limited) Company en van huis uit maken ze luidsprekers voor professionele toepassing in opnamestudio’s. Daarnaast is ook een lijn van hifiluidsprekers te koop, maar die hebben ook duidelijk in hun klankmatige signatuur een professionele achtergrond.

Aangezien ik zelf ook studiomonitors als hifiluidsprekers gebruik heb ik de importeur gevraagd of ik een typische studiomonitor mocht lenen om te bespreken. Op de beurs in Amsterdam was mij al de ib1 opgevallen als een bijzonder strak en homogeen klinkende luidspreker en na enige tijd kreeg ik een demopaar van dit type te leen.

De techniek

De ib1 is een forse drieweg luidspreker met een transmissielijn labyrint met een effectieve lengte van 2,4 meter voor optimale laagweergave. De laagluidspreker is er een met een vlakke koolstofvezel/Nomexconus, de middentoner is een 72 mm dome van geïmpregneerde stof en de tweeter is een 27 mm zijde dome. De kantelfrequenties liggen op 380 Hz en 3,8 KHz. Het filter is uitgerust met luchtspoelen en polypropyleen condensatoren.

De luidspreker kan volledig tri-wired worden aangesloten, dwz dat elke luidsprekerunit zijn eigen filtercomponenten en aansluiting op de kast heeft. Wordt hier geen gebruik van gemaakt dan is voorzien in een tweetal dikke vergulde strips om de aansluitklemmen met elkaar door te verbinden.

Ik heb mijn eigen luidsprekers op zelfgebouwde standaards staan, die elk uit vier blokken steen bestaan. Het handige is dat je dus ook een andere constructie kan maken als je andere luidsprekers gaat neerzetten. De ib1’s zijn veel groter dan mijn eigen luidsprekers, dus ik ruwweg halveerde de hoogte van de steenkolommen. In eerste instantie had ik ze wat te laag staan en dat bekwam ze niet goed. Optimaal is om de middentoner op oorhoogte te hebben.


EDITORS' CHOICE