REVIEWPMC i-Series

PMC IB12


Frank Speet | 08 oktober 2002 | PMC i-Series

Luisteren

Als demopaar hadden deze speakers al op verschillende adressen gestaan, waaronder een paar studio’s en uit ervaring weet ik dat een luidsprekers daar een behoorlijk zwaar leven heeft, dus inspelen verwachtte ik niet dat nog nodig zou zijn. Toch was er in de eerste paar dagen nog een verbetering merkbaar; misschien moet een luidspreker ook eerst thermisch stabiel worden in een ruimte om optimaal te gaan klinken.

Wat me ook opviel was het verre van ‘dood’ klinken van het bovenpaneel van de speakers. Ik heb mijn eigen Alesis speakers bovenop de ib1’s gezet, wat meteen voor voldoende demping zorgde. De transparantie in het middengebied was meteen hoorbaar beter. In de praktijk zou ik aanbevelen om het paneel aan de binnenkant van een verstevigingsbalk te voorzien.

Al meteen was duidelijk dat mijn ruimte eigenlijk te klein is voor deze luidsprekers; het laag loopt al snel op en resonanties in de ruimte dragen ertoe bij dat de homogeniteit niet optimaal is. Dit komt natuurlijk ook omdat de luidspreker zeer lage frequenties kan weergeven. De ib1 loopt tot 25 Hz door en als je kamer een resonantie op ongeveer 40 Hz heeft, dan kun je met sommige muziek vrij snel het gevoel krijgen dat het gebouw instort…

Ik heb me al snel beperkt tot muziek die in het laag wat behoedzaam is, voornamelijk klassiek en wat lichte jazz om mee te beoordelen. Wat dan opvalt is de enorme druk die het systeem kan neerzetten; de pure autoriteit, maar niet in de opdringerige zin van: “Dwingt tot luisteren”, die sommige systemen bepaald onaangenaam kan maken. Hoewel mijn versterker qua uitgangsvermogen (2 x 40 Watt) niet een echte krachtpatser is en Audio Connection over het algemeen een wat forsere versterker aanbeveelt, heb ik toch (dank zij de ingrijpende modificatie van de voeding) geen problemen met vermogensreserve of controle gehad. Bij toeval had ik een single ended buizenversterker ter reparatie; een versterker van Tsjechische makelij met KT 88’s als eindbuizen. Voor de aardigheid ook dit even aangesloten, ook om de eigenaar te demonstreren dat zijn versterker weer gerepareerd was. Dib1’s was echter te hard werken voor de versterker; er was met name in het laag duidelijk vervorming te horen; de versterker werd qua stroomleverantie gewoon ‘leeggeslurpt’ door de ib1’s. Een duidelijk teken dat de ib1’s wel een versterker nodig hebben die flink stroom kan leveren. Voor mij extra reden om een vriend van mij uit te nodigen en hem te vragen om zijn Aaron versterker mee te nemen. PMC IB1222Hij had een geïntegreerde, maar die heb ik voor hem opgesplitst in een aparte voor en eindversterker, met als voornaamste bedoeling om de voeding van de eindversterker op te waarderen met een set enorme Philips elco’s die ik nog had liggen. Klankmatig bleek dit een enorme vooruitgang en de Aaron eindtrap, toch al een goede voor stroomleverantie, kan nu STROOM leveren. Bij uitstek dus een versterker om op de ib1’s aan te sluiten. Meteen al bleek het laag nog veel beter onder controle en ook de detaillering was van een duidelijk hogere orde. Instrumenten stonden veel losser van elkaar en het dieptebeeld was fors toegenomen. De referentie dus waarmee ik deze speakers graag wil aanbevelen voor iedereen die een zeer diep doorlopend laag zoekt en geen subwoofer wil gebruiken, tevens de beschikking heeft over een vrij grote, maar wel redelijk goed gedempte woonkamer en een versterker die flink stroom kan leveren. Ondanks de duidelijk professionele signatuur is dit een speaker die het als top-hifi speaker zeker goed zal doen. Vind u zich terug in dit profiel dat is de ib1 een speaker die u zal tracteren op een zeer neutraal en gedetailleerd geluidsbeeld, van het uiterste laag tot het hoogste hoog. Typisch is de neutraliteit die kenmerkend is voor een professionele speaker.

Samenvattend

De PMC ib1 is een forse drieweg luidspreker met een transmissielijn voor het laag met een stevig prijskaartje. Het klankbeeld is kenmerkend voor een professionele speaker; neutraal, maar zeer gedetailleerd. De ib1 vraagt om een forse versterker en een dito luisterruimte, maar biedt dan een hoop waar voor het geld.

Prijs
Volgens opgave Delmar Audio: € 7173,65 incl BTW per paar.

EDITORS' CHOICE