REVIEWM-Audio

M-Audio Super Dac 2496

Philip van Deijk | 11 september 2002 | M-Audio

Alles draait om de eenvoud.

M-Audio Super Dac 24962Eén intrigerend mailtje van Peter Post, werkzaam bij importeur Mafico, waarin melding werd gemaakt van een bijzondere d/a converter, was voldoende voor hifi.nl om nieuwsgierig te worden. Het zou gaan om de Super Dac 2496 van M-Audio. M-Audio is een merk dat tot nu toe voor mij volkomen onbekend was en blijkt onderdeel te zijn van het bedrijf Midiman. Afkomstig uit Amerika en roert zich vooral op de computer en professionele markt. De merknamen zijn daarom in deze twee werelden veel bekender dan in de hifi wereld. Voor computergebruik beschikt Midiman over diverse kwalitatief hoogwaardige geluidskaarten voor de pc, allerhande (studio) converters, kabels en accessoires. Daarnaast maken ze d/a en a/d converters voor studiogebruik. Om onderscheid te maken tussen audio en pro-audio hebben ze de Super Dac 2496 uitgebracht onder de naam M-Audio.
 
M-Audio Super Dac 24962Ik was nog niet verbaasd op het moment dat de postbode bij mij voor de deur stond met een relatief klein pakketje in zijn hand, afzender Mafico. Wel verbaasd was ik op het moment dat ik het van hem overnam en merkte dat het pakket bijna niets woog. Na opening van de doos viel mijn mond open van verbazing, “is dit alles???“ dacht ik bij mijzelf. Ik leefde met de gedachte dat het audio apparaat zou betreffen zoals ze hier meestal binnenkomen. Groot, zwaar en log. Wat ik voor mij zie blijkt een kastje van 22 cm breed, 12 cm diep, 5 cm hoog en nog geen 900 gram schoon aan de haak. Aan de achterzijde zijn de uitgangen voor het linker en rechter analoge signaal uitgevoerd met 6,3 mm mono klink stekers (zoals we die kennen uit de professionele wereld) en XLR gebalanceerd. De analoge uitgangen zijn discreet gebouwde klasse A schakelingen. Let op, de XLR uitgang geeft 7,7 volt signaal af. Dat is erg hoog en lang niet elke voorversterker kan zo’n hoge spanning aan. De voorversterker kan hierdoor snel overstuurd raken. De ongebalanceerde uitgang levert met de standaard 2 volt een stuk minder signaal aan de voorversterker. Dat is voor de meeste voorversterkers te behappen en dan kun je ook nog normaal met de volumeregelaar omgaan. Verder beschikt de Super Dac 2496 over drie digitale ingangen, te weten een gebalanceerde XLR, een SP/DIF voor een normaal cinch en een optische ingang (plastic). Met andere woorden in- en uitgangen genoeg. De XLR ingang kent een ground connection schakelaar. Ter voorkoming van brom en aardlussen kan de aarde “zwevend” geschakeld worden. Op het gehoor kies je de beste stand voor de eigen installatie.De sample rate en bit rate wordt automatisch gelockt. De Super Dac 2496 is geschikt voor maximaal 24bit/96 kHz en oversampelt het signaal 128 keer. Kent een dynamic range van 115 dB, ondersteunt 16, 18, 20 en 24-bit met een sample rate van 22kHz tot over de 100 kHz.

M-Audio Super Dac 24962De voorkant van het kastje toont twee knopjes, de aan/uitknop aan de rechterzijde en aan de linkerzijde een keuzeknop voor de gekozen ingang. Een led signaleert of er een geldig digitaal signaal wordt aangeboden. Ook bevinden zich aan de voorzijde nog drie led’s, die de gekozen ingang aangeven. Nou dat was het wel zo’n beetje over het uiterlijk van de dac. Over de kast hoeft men zich geen illusies te maken. Die is gemaakt van plaatjes dun aluminium, gewoon gebogen op de hoeken waar nodig en verder zijn de plaatjes met schroefjes aan elkaar bevestigd. Om de dac van stroom te voorzien is een 9V AC stekertransformator meegeleverd. Ja, u leest het goed. Het is een hele gewone 9V wisselspanning adapter. Er is daarom geen mogelijkheid om te experimenteren met exotische en dure netsnoeren. Aan de stroomvoorziening is in de Super Dac wel veel aandacht besteed. M-Audio Super Dac 24962De opbouw van het hart van de dac wijkt niet af van de vele audio dac’s in cd spelers. Als omzetter is AK4393 dac ingezet van Asahi Kasei. Een 24 bit 96 kHz Delta Sigma converter die een gebalanceerd signaal aan de eigen uitgang levert. Dat signaal wordt via twee 5534 opamps aangeboden aan de XLR uitgang (pin 2 en 3). De ingang van een derde 5534 opamp is aangesloten op de de uitgangen van de eerste twee 5534`s, waardoor ook een niet gebalanceerd signaal ter beschikking staat. De AK4393 is in staat tot 128x oversampling en een maximale sample rate van 108 kHz en zou volgens opgave redelijk ongevoelig zijn voor jitter. Verder wordt voor het inkomende signaal van de 2496 gebruik gemaakt van de Crystal CS8414 Receiver Chip. Alle digitale informatie wordt opnieuw geklokt door inzet van 74HCU04 chip. Omdat in de signaalweg van de niet gebalanceerde uitgang een extra 5534 opamp is gebruikt, zal dat signaal inferieur zijn aan het signaal op de XLR pennen. Wilt u meer technische informatie over de dac, dan kunt u zich te allen tijde wenden tot importeur Mafico of Midiman zelf.


EDITORS' CHOICE