REVIEWM-Audio

M-Audio Super Dac 2496

Philip van Deijk | 11 september 2002 | M-Audio

Concluderend mee eens

M-Audio Super Dac 24962Ergens kon ik het niet begrijpen dat dit “dacje” zo goed presteerde, mankeerde ik soms iets, luisterde ik verkeerd, oren niet in orde?? Ik twijfelde aan mijzelf en aldus geschiedde dat ik in de auto stapte om richting René van Es te vertrekken voor een second opinion. Ik had van tevoren niets over de kwaliteiten van deze Super Dac tegen René gezegd. Al snel was ook daar de Super Dac via de gebalanceerde uitgang aangesloten op de cinch-ingang van de voorversterker. Hierna verdween cd na cd in de lade van de cd-speler. Ik ben uit de vuurlinie gaan zitten en heb alleen maar op de reacties van René gelet. Het viel mij op dat hij af en toe stiekem verbaasd keek en dat hij steeds sneller heen en weer liep tussen zijn loopwerk en cd rek in de luisterruimte om zijn favorieten op te zetten. Hij luisterde zowel met als zonder de Monarchy Audio DIP Mk2 anti jitter box. Waarbij wederom opgemerkt kan worden dat er met de DIP een nog mooier resultaten te behalen is dan zonder dat deze ertussen hangt. Na vele cd’s vroeg ik langs mijn neus weg wat hij van de Super Dac vond. Hierop antwoordde enigszins beschamend: “Ik vind hem Supergoed”. En dat is nou juist ook mijn probleem. Hij is beschamend Supergoed en waarom dan beschamend zou je zeggen? Om twee redenen:
- De prijs van 310 euro lijkt veel te laag. De prijs/kwaliteit verhouding kan volgens de High-End wetten niet zo laag zijn.
- Ten tweede het uiterlijk en de simpele trafosteker. Ook dat is een schending van High-End wetten.

Dat zijn meteen de “twee zwakste punten” van de M-Audio Super Dac 2496. In de wereld van de High-End moet alles zwaar, degelijk en mooi uitgevoerd zijn. Daaraan voldoet deze dac van geen kant. En hij zit ook al niet in een fraaie verpakking. De aankoop is voor een high ender “psychisch“ moeilijk maar verantwoord. Gelukkig is met zoals zoveel dingen op deze wereld het innerlijk belangrijker dan het uiterlijk.
Kort samengevat, de dac blinkt uit in het ontbreken van een “digitaal” geluid, laag kent veel druk zonder ook maar enigszins wollig te zijn, een open, transparant en gedetailleerd geluid.
Ik zou dan ook zeggen, indien u uw cd/dvd-speler op wilt waarderen, hang aan de telefoon bij Mafico en vraag waar het dichtstbijzijnde verkooppunt is van deze Super Dac. Blind kopen, ga thuis luisteren en sta versteld van de uitzonderlijk goede kwaliteiten van deze digitaal-analoog converter. En vergeet even dat simpele uiterlijk.

Gebruikte apparatuur

Sony SA5ES tuner
Teac VRDS-7 transport met Peter van Willenswaard modificatie
Monarchy Audio M22B dac
Audio Alchemy DDE 32+ jitter reductie/upsampling
M-Audio Super Dac 2496
Audio Research CA-50 geïntegreerde buizen versterker
Avalon Avatar speakers
Interlinks: Monster/MIT/Gotham/Supra
LS-kabels: MIT/Siltech
Accessoires: Creaktiv audio meubel, Lapp en rubber netsnoeren


EDITORS' CHOICE