REVIEWSpendor

Spendor S3

Rene Smit | 05 juli 2002 | Spendor

Binnen het wereldje van fabrikanten van audioapparatuur zijn er niet zo heel veel namen die kunnen claimen over een rijk en lang verleden te beschikken. Een van de namen die dat wel kan is Spendor, een fabrikant die sinds de oprichting door Spencer en Dorothy Hughes in 1960 luidsprekers produceert. Hoogtepunt van Spendor is naar alle waarschijnlijkheid de veelbesproken en nog veel meer verkochte BBC monitor LS3/5a welke in vele gedaantes op de markt is en door diverse andere fabrikanten onder strikte BBC specificaties geproduceerd werd en nog steeds wordt. Spendor’s nieuwe eigenaar Philip Swift heeft nadat hij begin 2001 de fabriek overnam opdracht gegeven een nieuwe serie speakers te ontwikkelen wat resulteerde in de S serie. Kersverse importeur Dimex in de persoon van André van den Berg was gaarne bereid HIFI.NL een set Spendor luidsprekers ter beschikking te stellen voor een recensie. Gekozen werd voor de S3, een minimonitor en tevens kleinste telg uit een serie van 6 verschillende type luidsprekers inclusief een centerspeaker en subwoofer wat al aangeeft dat deze serie ook uitermate geschikt is voor hoogwaardige multichannel toepassingen.

De S3

De eerste speaker onder het bewind van Phlip Swift werd de S3/5 een moderne versie van de roemruchte LS3/5A BBC monitor. De hier geteste S3 is een op nagenoeg alle punten gelijke versie van de S3/5, alleen wordt er gebruik gemaakt van een eenvoudiger wisselfilter, andere inwendige bedrading en een fraai vormgegeven frontdoek. Deze veranderingen moeten resulteren in een meer universele toepasbaarheid waar de orginele S3/5 duidelijk kritischer is voor zowel apparatuur als luisteraar. De S3 maakt gebruik van een door Spendor gefabriceerde 13cm. mid/laag unit en een door Vifa gefabriceerde 19mm. dome tweeter, het crossover punt ligt bij 4,5Khz. Nominale impedantie ligt op 8ohm en het frequentiebereik ligt tussen 80Hz. en 20Khz. De S3 is voorzien van vergulde bi-wire aansluitingen. De maten van de S3 zijn 16,5 x 19 x 30,5cm en wegen ongeveer 4,7kg. per stuk. De kast van de S3 is standaard voorzien van een echte houtfineer en er is keuze uit 2 kleuren cherry en maple.

De voor de test ter beschikking gestelde set was uitgevoerd in maple een hele lichte houtsoort.
Bij het uitpakken van de speakers was mijn vrouw ook in de kamer aanwezig en toe ze zag wat er uit de verpakking getoverd werd was ze op slag verliefd. Zelden had ze zo’n fraaie speaker gezien, in alle opzichten de meerdere van mijn eigen Monitor Audio Studio 2se monitors. In combinatie met de fraaie afgeronde zwarte fronten is de Spendor S3 inderdaad een schoonheid die in weinig interieurs zal misstaan.

Testopstelling

Omdat de Spendor’s nagenoeg dezelfde afmetingen hebben als mijn eigen speakers konden ze zonder aanpassingen plaats nemen op de Target stands die ik normaal gebruik. Aangezien het hier een gesloten speakersysteem betreft, in tegenstelling tot de MA’s welke voorzien zijn van een basreflexpoort aan de achterzijde, kunnen de Spendor’s in theorie dichter naar de achterwand geplaatst worden dan MA’s.

Mijn eigen speakers staan normaal gesproken ongeveer 75cm van de achterwand en tussen 60cm. en een meter van de zijwanden. Bij de Spendor’s ben ik begonnen met ongeveer 5 tot 10cm. van de achterwand en heb ik wel de afstand tot de zijwanden gelaten zoals normaal het geval is dus minimaal 60cm. Aansluiten van speakerkabels in bi-wire leert dat dit iets meer moeite kost dan bij de MA’s omdat de aansluitingen op de Spendor’s recht onder elkaar zitten in tegenstelling tot de MA’s waar de aansluitingen verspringen t.o.v. elkaar. Deze kritiek geldt echter alleen bij het aansluiten van blanke draad of spades, bij banaanstekkers zal het “probleem” zich uiteraard niet voordoen. De aansluitterminals zijn overigens wel van uitstekende kwaliteit en verguld zodat de kabels goed vastgezet kunnen worden. Daar Spendor adviseert de speakers te gebruiken met de frontdoeken erop zijn deze tijdens de luistersessies gewoon blijven zitten wat ze bovendien ook nog kindvriendelijker maakt.

MERK

EDITORS' CHOICE