REVIEWHepta

Hepta Expression

René van Es | 05 juni 2002 | Hepta

Nederlandse uitdrukking in stereo


Het lijkt mij onmogelijk dat u als liefhebber van muziek niet ooit in uw leven een set Hepta luidsprekers bent tegengekomen. Bij vrienden, familie of wellicht in uw eigen optrekje. Hepta is één van de oudste merken in Nederland als het gaat om de vaderlandse productie van luidsprekers en eigenaar Cris Rutgers is een waardige opvolger in het bedrijf dat zijn vader in 1955 startte in Zaandam.

Hepta dankt zijn goede naam in het marktsegment tussen de mini sets en de high end aan een combinatie van vakmanschap, redelijke prijzen en geen-gezeur-garantievoorwaarden. Dat laatste wordt in de zeldzame gevallen dat er iets mankeert aan een speaker door klant en winkelier hogelijk gewaardeerd. Korte lijnen tussen winkelier en fabrikant dragen daartoe bij. Immers Hepta ontwerpt en produceert en levert elk product uit eigen stal. Tevens voert Hepta een bloeiende handel in diverse accessoires zoals de Puresonic kabels en Acoustic Analysing dempers. In deze recensie beperken we ons tot de jongste loot aan de Hepta boom, de Expression. Een drie-weg systeem met een zijwaarts geplaatste woofer en een tweeter die ver doorloopt tot in de hoogste regionen. De bij mij afgeleverde Expression`s zijn uitgevoerd in zwart laminaat met zwart doek. Meerdere uitvoeringen zijn verkrijgbaar, waaronder kasten gespoten in RAL kleuren.

De Expression in essentie

Door de zijwaarts geplaatste woofer blijft het frontoppervlak bescheiden. De kast meet ongeveer 19 x 25 x 98 cm en is gemaakt uit het alom bekende MDF van 18 mm. In de kast treffen we naast een brace de drie speakers aan. Een 25 mm soft dome tweeter van Audax (Frankrijk), een 17 cm middentoner/woofer van TVM (Tsjechie) en een 17 cm zijwoofer van Westra (Duitsland). Een grote basreflexpoot van 16 x 7 cm ondersteund het laag van beide woofers. Dat alles gemonteerd in een Nederlands ontwerp houdt de EC draaiende. Het filter van Hepta is hard-wired en ziet en netjes uit. De aansluitingen zijn gemaakt op de speakers met de door mij verfoeide klemmetjes. De woofer is met veel dikker draad aangesloten dan de tweeter. Een klein detail, maar het geeft wel aan dat er wordt nagedacht in Zaandam. De aansluitingen naar buiten zijn bi-wire uitgevoerd en bruikbaar zijn spades, banaan stekers en blank draad. Het aansluitblok zit aan de onderzijde van de achterkant zodat de speaker kabels niet ontsierend naar de bovenzijde van de kast lopen. De frontjes zijn afneembaar. Zonder zijfrontje draaien gaat niet. Zoals op de foto is te zien is de infresing veel groter dan de speakerunit zelf. Het blanke MDF wordt zichtbaar. De ambiance schakelaar dempt het hoog enigszins in harde ruimtes. In mijn omgeving is dat niet nodig, zelfs ongewenst. De kasten zijn gespiegeld gemaakt. Je kunt ze dus plaatsen met de woofers naar elkaar hetgeen een diep beeld oplevert. Of met de woofers van elkaar af wat een breed beeld geeft. Afhankelijk van de ruimte en de opstelling van de speakers daarin, beïnvloed je hiermede ook de hoeveelheid laag die wordt afgegeven. Enige technische gegevens van de fabrikant zijn: een opgegeven belastbaarheid van 110 watt waarvan 60 continue. Nominale impedantie van 8 Ohm. Het rendement ligt rond de 89 dB en het frequentiebereik zou zich uitstrekken van 35-26000 Hz zonder opgave van de dB curve. De Garantie periode bedraagt 5 jaar daarna loopt de service levenslang door. Dat laatste betekent dat u bij Hepta hoogstens materiaal kosten betaald en geen arbeidsloon of onderzoekskosten. Zelfs niet als u de luidsprekers zelf hebt opgeblazen.

 

MERK

EDITORS' CHOICE