REVIEWDynaudio

Dynaudio Audience 122

René van Es | 21 maart 2002 | Dynaudio

Het vertrouwen waard

In mijn column "Afbraak" heb ik onlangs gesproken over het in een bepaalde richting duwen van recensenten door importeurs. Hoe men de recensent tracht te beïnvloeden door hem of haar een keuze te laten maken uit het beste product in de range. Hoe anders is de behandeling bij Dynaudio Nederland waar Jan Laffra sinds jaar en dag de scepter zwaait. Op mijn verzoek stuurde Jan een compleet overzicht van de productrange en ik mocht kiezen wat ik wilde. Luilekkerland staat voor de deur. Dat je zelf kunt kiezen betekent of dat Jan achter al zijn producten staat of dat het hem niet kan schelen wat wij schrijven. En dat laatste is zeker niet het geval. Gekozen hebben we in een betaalbare klasse, waardoor de slanke verschijning van de Audience 122 de kamer siert. In het zilvergrijs, de standaard folie uitvoering, die technisch exact gelijk is aan deze uitvoering, was niet beschikbaar. Of ik met de kleur zou kunnen leven vroeg Jan? Zeker voor een test wel. Het gaat om het geluid.

De inwendige speaker

De Audience 122 voelt zeer solide aan en het eeuwige kastklopje laat een lekker dode kast horen. Enige waarde hecht ik aan dit geklop al lang niet meer. Het is net zoiets als tegen een autoband schoppen en de APK keuring overslaan. De kast is massief opgebouwd en laat inwendig een brace zien ter hoogte van de tweeter. Op 1/3 hoogte van de kast vind ik een schot. De afmeting (165x969x256 = BxHxD) is dus gekozen om een vloerstaander te maken en niet voor de totale kastinhoud (17 liter). Door de compacte afmetingen en de braces zullen weinig paneelresonanties het beeld verstoren. Bovendien tref je inwendig het nodige loodbitumen aan. Demping langs de wanden is schuimstof en verder los in de kast kunststof watten. Aan de achterzijde een enkele aansluiting. Dynaudio heeft weinig op met bi-wire techniek. Jammer in mijn geval dat er geen Ocos aansluiting is, terwijl Dynaudio daar de voorvechter van lijkt. De kast kan op spikes worden gezet door deze in de ontkoppelingsvoet te schroeven die integraal onderdeel is van de kast zelf. Her front is afneembaar en kan handig op de achterzijde van de kast worden gezet. Bij mij thuis een vreemd gezicht. De speakers staan op de scheiding van twee kamers en daardoor lijkt het alsof je twee voorkanten hebt. Omdat ik altijd alles van binnen wil zien gaat ook deze kast open.

De twee basunits staan parallel aangesloten voor zover ik kan uitvinden. Het zijn 15 cm units met als type aanduiding 15W75. Samen zorgen ze voor de lage impedantie van 4 ohm. De units hebben een zeer grote stofkap van hard materiaal. De stofkap meet ongeveer 7 cm in diameter. Als je in de kast kijkt zie je dat de spreekspoeldrager ook zo groot is. Waar vrijwel elke andere fabrikant een “normale” spreekspoel gebruikt maakt Dynaudio deze overmatig groot. Wel lekker om de warmte af te kunnen voeren. Gewikkeld is met aluminium draad. Een mooi gegoten korf maakt de unit stijf. De units zijn afgeschermd en plaatsing naast een monitor of tv is geen probleem. Ter ondersteuning van de basweergave heeft de 122 een basreflexpoort met een lengte van pakweg 11 cm en een diameter van 4,5 cm. Meegeleverd worden schuimstof stoppers die in de reflexpoort passen. Voor wie de speakers in de hoek plaatst remmen die het laag. De tweeter is een 28 mm soft dome met als aanduiding D28/2. Veel gebruikt en van hoge kwaliteit. Het filter ziet er eenvoudig uit. Zoals ook de interne bekabeling. De units zijn met schuifstekers aangesloten. Geen gesoldeer hier. Dat heeft ongetwijfeld met de kosten te maken. De Audience serie is een prijsvechter in een oververtegenwoordigd segment. De echte unit liefhebber weet ongetwijfeld al alles van Dynaudio units. Zo niet, dan biedt de website uitkomst of de uitstekende documentatie die beschikbaar is. In dit bestek ga ik niet nader in op de principes achter de units. Gelooft u me als ik zeg dat heel veel fabrikanten graag gebruik maken van Dynaudio units. Niet vanwege de prijs, wel vanwege de betrouwbaarheid en kwaliteit. Tot slot, belastbaarheid is met 200 watt ruim, het rendement met 86 dB laag. Volgens de fabrieksopgave ligt het -3 dB punt rond 40 Hz en de scheidings frequentie in het moeilijke 2 kHz gebied.

De complete Audience serie bestaat uit twee monitors, vier vloerstaanders, twee center speakers, een wall mount en twee actieve subwoofers. Zonder enige moeite is een surround opstelling binnen de Audience range beschikbaar. Leverbare kleuren zijn standaard zwart, palissander en kersen folie. Tegen meerprijs is bij sommige types een witte kast leverbaar en bij alle types een zilvercoating. Prijzen gaan vanaf € 290,- . De geteste 122 staat voor € 650,- in de lijst en kost in zilver € 700,- per stuk. De 122 is de slankste vloerstaander en naar mijn idee optisch de meest aantrekkelijke keuze. De zilveren uitvoering heeft een uiterlijk dat tegengestelde reacties opriep. Varierend tussen “Yes”en “Jakkes”.

MERK

EDITORS' CHOICE