REVIEW

Kasey Chambers


Bobvos | 07 maart 2002

Barricades & Brickwalls

Wow, wat een opener! "Barricades & Brickwalls" de titelsong van het nieuwe tweede album van het Australische supertalent Kasey Chambers maakt op mij een geweldige indruk. De laatste tijd zelden een goede song gehoord met zo’n geweldige gitaarrif - even gezocht in het cd-boekje en ... het is niet Buddy Miller, overigens wel op enkele nummers als achtergrondzanger aanwezig - en een messcherpe zangpartij, waarbij Kasey soortgenoten als Neko Case en Julie Miller laat verbleken. Gelukkig is "B&B" niet de enige voltreffer op deze tweede CD van Miss Chambers; elk nummer is een kunststukje op zich.

Persoonlijk spreken me de rockgeorienteerde nummers het meest aan, maar de countryfan zal op "B&B" ook genoeg van zijn of haar gading vinden. Zo is "This Mountain" een erg mooie ballad met zeer bijzonder slide-gitaar spel van vader Bill Chambers. De cover "Still Feeling Blue" is van Gram Parsons, van "GP", en is een werkje in de beste Flying Burrito Brothers traditie. "I Still Pray" is een prachtig duet met het Australische icoon Paul Kelly en kennen we als "I Still Cry" van Julie Miller (en Ilse DeLange). Het nummer heeft overigens een geheel andere tekst en staat tevens in een bluegrass versie op de bonus-CD van haar eerste album "The Captain". Zo heb ik al gauw enkele van mijn favorieten genoemd, maar de overige negen nummers, plus een "hidden track", zijn ook van een erg hoog gehalte.

Met deze geweldige tweede plaat heeft Kasey zichzelf overtroffen en gaat ze een zeer zonnige toekomst tegemoet. Het moet raar lopen als ze niet het vrouwelijke boegbeeld van de Americana gaat worden. In alternatief Nashville wordt dit terdege onderkend; zo geniet ze de steun van Buddy & Julie Miller en Lucinda Williams, die overigens hier op "On a Bad Day" de achtergrond vocalen verzorgt. Wat ook in haar voordeel pleit is dat ze jong is, er goed uitziet, zelf haar teksten schrijft, van kinds af aan in de muziek zit en dus het wereldje kent, en dat ze - zeker niet onbelangrijk - goed wordt begeleid door vader Bill en broer Nash Chambers (als producer). Het komt dus wel goed met Kasey. Jammer is dat "Barricades & Brickwalls" voorlopig alleen nog als importplaat is te verkrijgen en pas in april 2002 in de Europa uitkomt.

EDITORS' CHOICE