REVIEWClearaudio

Clearaudio Balance voorversterker

René van Es | 27 februari 2002 | Clearaudio

Bloedstollend uiterlijk gekoppeld aan kwaliteit

Tijdens een bezoek aan de High End Show in Frankfurt vorig jaar werden we aangenaam verrast in de stand van Clearaudio door de aanwezigheid van een voorversterker en een klasse A eindversterker. Beide modellen speelden niet, maar het uiterlijk deed de kaken krampen van een spontaan opkomende speekselproduktie. Veel informatie was niet beschikbaar. Later in het jaar op de IFA in Berlijn, werd weer de aandacht getrokken door deze set, maar wederom was er geen mogelijkheid om ernaar te luisteren. Gelukkig heeft Clearaudio een zeer actieve importeur in Nederland en die deed het voorstel een Balance voorversterker bij mij thuis neer te zetten. De eindversterker laat nog even op zich wachten. En zo geschiedde het dat de eerste Balance in Nederland uit de doos kwam en zijn kunstjes mocht vertonen.

Een killer

Je vindt het mooi of niet, maar zelden zag ik een voorversterker die een zo gelikt uiterlijk heeft. Twee tinten aluminium aan de voorzijde, een zeer robuuste uitstraling, een dikke zware kast en mooie grote regelaars lijken de makers van standaard 43 cm apparatuur regelrecht uit te dagen tot een bijvoorbaat mislukte tegenaanval. De voorzijde is voorzien van een 3-tal blauwe led’s, een in de volume regelaar om de stand aan te duiden, een tweede op het front om aan te geven dat de voorversterker in bedrijf is en nummer drie om de stand-by stand aan te geven.

Het front is uitsluitend gegraveerd en dat komt de leesbaarheid van de teksten bij de keuze schakelaars niet ten goede. Ik beken dat ik meer op gevoel werk dan dat ik kan zien welke stand is gekozen. Een schakelaar bepaalt de bronkeuze, de andere koppelt een bron aan de tape out. Verder is alleen een volume regeling voorzien en een klein plastic plaatje verraad de ontvanger van de afstandsbediening. Met de afstandsbediening is alleen het volume regelbaar en is de versterker in de stand-by stand te zetten. De bronkeuze schakelaars hebben geen motoraandrijving. Het 19 inch brede uiterlijk heeft zo’n uitstraling dat de hebberigheid naar de eindversterker dagelijks groeit.

Aan de achterzijde vinden we ingangen voor line, tuner, cd, aux, tape in/uit en md/dat in/uit. Geen phono ingang op de Clearaudio? Nee, men maakt immers bij Clearaudio in diverse prijsklassen losse phono amps en een Balance phono amp staat reeds op de prijslijst. Naast de ingangen vinden we de output voor cinch kabels, normaal en geïnverteerd. In mijn geval stemt het mij tot grote vreugde een set XLR gebalanceerde uitgangen aan te treffen naast de cinch stekers. Dat verklaart ook de normale en geinverteerde output, immers een gebalanceerd signaal naar een cinch output brengen betekent een zwevende aarde en die kun je dus aan de pin of aan de massa solderen van een geïsoleerde cinch bus. Makkelijk voor versterkers die de fase omkeren of voor een actieve subwoofer zonder fase instelling. Tenslotte een 4-polige bus voor het aansluiten van de meegeleverde separate voeding. Een relatief klein kastje waar ik een ringkern trafo in vermoed. Met als verbinding naar het stopcontact een dun tweeling snoertje. Clearaudio gelooft volgens zeggen niet in esoterische afgeschermde netkabels.


EDITORS' CHOICE