Musical Fidelity X-Ray


Rene Smit | 03 februari 2002 | Musical Fidelity

Wanneer ik van een bepaald merk in audioland alleen maar positieve recensies lees en berichten hoor sta ik daar over het algemeen wat sceptisch tegenover. Het kan toch bijna niet zo zijn dat een fabrikant alleen maar producten maakt die bovengemiddeld zijn? Ik was dan ook bijzonder blij eens uitgebreid kennis te kunnen maken met een product van één van die fabrikanten te weten Musical Fidelity en in het bijzonder hun X-Ray cd-speler uit de X-A serie. Importeur Viertron in Barendrecht was bereid Hifi.nl een exemplaar ter beschikking te stellen voor een recensie.

De X-Ray

X Range, Musical Fidelity Musical Fidelity kan aangemerkt worden als een zeer eigenzinnige fabrikant, zeker gezien de vormgeving van het grootste deel van hun productrange. Uitgezonderd de A-serie wijken de producten uiterlijk sterk af van de gangbare audioproducten die momenteel te koop zijn. De X-A serie is grofweg 2 maal de breedte van de cilindervormige X-serie op het eerste gezicht lijkt het alsof er 2 X-serie componenten aan elkaar gezet zijn.
De exacte afmetingen van de X-Ray zijn 230x110x320mm. (inclusief de voeten en aansluitterminals).
De X-Ray heeft een zwaar massief aluminium front en een zware metalen behuizing, alle op het front aanwezige knoppen zijn ook van metaal. Alles bij elkaar genomen maakt de X-Ray een zeer solide indruk.

De X-Ray is uitgevoerd met een 24bit Delta-Sigma DAC van Burr Brown en is voorzien van een optische en coaxiale aansluiting voor een eventuele opwaardering met een externe DAC. Omdat ik binnen mijn set niet de beschikking heb over een losse DAC is deze optie niet gebruikt en gaat deze recensie uitsluitend over de X-Ray in de standaard uitvoering. De X-Ray kan verder nog opgewaardeerd worden met een ander netsnoer.

Ook een afstandbediening ontbreekt niet bij de X-Ray en hiermee kunnen alle beschikbare functies geactiveerd worden. Wel valt de afstandbediening qua vormgeving enigszins uit de toon bij de X-A serie door zijn “doodgewone” uiterlijk wat gezien de filosofie van Musical Fidelity wel weer begrijpelijk is. Alles moet in dienst staan van de muziek en een extravagante afstandbediening levert daar geen bijdrage aan.

MERK

EDITORS' CHOICE

 • Op vakantie bij de dealer
  HIFI.NL Lezersaanbiedingen
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »
 • Review
  Elac Debut Reference DFR52
  Review
  lees meer »
 • Verslag en jubileumaanbiedingen
  Songs of Protest met Goldmund en Kharma
  Verslag en jubileumaanbiedingen
  lees meer »