REVIEWvan den Hul

Van den Hul The First Ultimate versus The Integration Hybrid

René van Es | 28 december 2001 | van den Hul

van den Hul  The First UltimateWij spreken eind jaren `70 als er in een audiowinkel in Den Haag een jongeman werkt die beweert dat hij verschillen kan horen tussen kabels. Hij vertelt aan klanten dat hij stad en land afzoekt naar diverse stukjes coax kabel omdat hij merkt dat zijn platenspeler (cd was er nog niet eens) beter of slechter klinkt met andere dan de standaard geleverde SME kabels. Via Audioscript, een bedrijf dat zich onder meer inzette voor een betere radio-ontvangst komt hij uit bij Pope en kiest uiteindelijk voor elke interconnect voor een stukje Pope kabel. De klanten hoorden het verhaal aan, lazen tijdschriften als Disk en Luister, schudden meewarig het hoofd en gingen huns weegs. Je kocht een ander element als je een beter geluid wilde, of een betere arm. Maar kabels, het moest niet veel gekker worden. Maar er waren toch twijfelaars en die gingen met eigen soldeerbout en eigen oren aan de slag. En die kwamen terug. Het bleek waar te zijn wat die jongen beweerde. Sterker nog, je kon zelfs met speaker kabels betere resultaten halen. Dat men dat niet alleen in Den Haag ontdekte, is gebleken. De huidige miljoenenbusiness in interconnects, speakerkabel en netsnoeren laat zien dat veel audioliefhebbers zich nu elke dag bezig houden met luisteren naar kabels.

Van den Hul

In diezelfde eind jaren `70 gaf aan een Rijswijkse school een uitermate vriendelijke leraar natuurkunde les. Een leraar die in de avonduren nog iets anders deed, het bewerken van diamant voor pick up elementen en die zich ook nog bezig hield met versterkers en luidsprekers. Ik weet niet op welk moment hij aan het lesgeven de brui gaf en zijn naam verbond aan zijn produkten, maar zeker is dat het hem geen windeieren heeft gelegd. Vandaag de dag is Aalt-Jouk van den Hul over de gehele wereld bekend en wordt gezien als een gerespecteerd ontwikkelaar van high end audio produkten. Gebleven is de vriendelijke leraar, de bescheiden mens met een enorm inzicht in materialen en technieken. En innovatief, want wie anders dan Van den Hul bedacht een kabel die uitsluitend bestond uit geleidende koolstof voor audio toepassing. De geboorte van The First.

van den Hul The Integration HybridElk goed produkt verdient een opvolger. Zo ook The First en zo ontstond een van de twee hier beschreven kabels, The First Ultimate. Nog steeds een kabel die volledig is opgebouwd met als geleidend materiaal Linear Structured Carbon (LSC). De kern bestaat uit 12.000 geïsoleerde vezels van elk 7 micron. Volgens Van den Hul dun genoeg om elektronen slechts een kant op te kunnen laten bewegen, waardoor "vervuiling" van het signaal wordt voorkomen. De isolatie tussen kern en mantel is een polyethyleen foam met een lage capaciteit en minimale dielectrische absorptie. Het verschil tussen de oorspronkelijke The First en de huidige The First Ultimate zit hem in de afscherming. Was The First opgebouwd met twee lagen LSC, de Ultimate heeft er 6 (totaal 114.000 vezels) en heeft daardoor een veel lagere weerstand van ca. 4.8 Ohm aan de mantel. Dat voorkomt problemen met brom veroorzaakt door aardlussen. De signaalader behoudt de hoge 36 Ohm weerstand. De buitenmantel van de kabel is gemaakt van milieuvriendelijk Hulliflex. Met uitzondering van de cinch connectors is er in de gehele kabel dus geen stukje metaal te vinden.

Voor wie niet gelooft in metaalvrije kabels, heeft Aalt-Jouk een complete range aan andere produkten in de schappen van uw audiodealer liggen. Nieuw zijn de Integration Hybrid kabels die behoren tot de Fusion Series. De Integration Hybrid is oorspronkelijk gebaseerd op de succesvolle D-102 III, nu zijn de twee geleiders vervangen door vier getwiste aders, elk opgebouwt uit een legering van koper, zink en zilver. Niet de meest voor de hand liggende combinatie. Direct om de geleider heen is een geleidende laag gevormd van LSC en pas daaromheen een PE foam. Dan de afscherming, wederom met een laag LSC afgedekt en Hulliflex als mantel. De gekozen materialen staan borg voor een lange levensduur, een hoge stabiliteit en de kabels zijn uitermate buigzaam. De Integration Hybrid is gemerkt aan een zijde, dat is de kant waar de mantel aan de aarde is verbonden. De kabel is semi gebalanceerd. De weerstand van de kabel is veel lager dan van The First, 0,43 Ohm per meter voor de signaaladers en 0,62 Ohm per 100 meter voor de mantel. Capaciteit 86 pF per meter en de karakteristieke impedantie is 75 Ohm waardoor de kabel ook als SPDIF kabel te gebruiken is.

MERK

EDITORS' CHOICE