REVIEWMaster

Master Four; What’s in a name?

Jan de Jeu | 20 november 2001 | Master

Ieder jaar opnieuw breng ik een bezoek aan de VAD; de grootste, jaarlijks terugkerende, hifi show van Nederland. Ik ga al lang niet meer voor het geluid. Het gaat me veeleer om het overzicht van (nieuw) aangeboden producten en, met name tijdens de meest recente VAD, om het ontmoeten van mensen die op enigerlei wijze verbonden zijn met de mij fascinerende audiowereld. Toch word ik, net als andere jaren, ook dit jaar een aantal malen aangenaam verrast door de geluidskwaliteit van sommige spelende sets.

Zo kom ik op de eerste dag samen met mijn echtgenote de kamer in waar Rick Paap van Dynamic Solutions een fraai geluidsbeeld neerzet met behulp van een Basis draaitafel, een GamuT cd speler, GamuT versterkers en Master luidsprekers. Met name wanneer de Basis als frontend dienst doet word ik gegrepen door het geluid van de slanke vloerstaanders. En wel in die mate dat ik terug moet denken aan een vraag die een mede recensent van hifi.nl mij maanden geleden stelde. De vraag of ik er iets voor zou voelen om de Master 3 luidspreker voor hifi.nl te testen. En terwijl ik daar in die ruimte sta te luisteren, zitten is door de drukte onmogelijk, bedenk ik me dat het jammer is dat ik niet eerder tijd vrij kon maken om naar een set Master luidsprekers te luisteren. Om te voorkomen dat het opnieuw op de lange baan geschoven zal worden maak ik ter plekke een afspraak met Rick en korte tijd later worden de Master 4 speakers bij mij thuis afgeleverd.


Master luidsprekersystemen

 Rick Paap, de uit Vianen afkomstige man achter importbedrijf Dynamic Solutions en ontwerper van de Master luidsprekers, draait al jaren mee in het Nederlandse luidsprekerbouwers wereldje. Hij heeft zijn sporen verdiend bij onder andere Studio De Schop, Driade en Duson. Uit onvrede met het bestaande luidsprekeraanbod op de markt heeft hij twee jaar lang onderzoek gedaan naar materiaalkeuze (tweeters, woofers, filtercomponenten, houtsoorten MDF, HDF) en type behuizing (basreflex, gesloten systeem of transmissionlijn) alvorens hij kon beginnen aan de bouw van zijn eerste luidsprekersysteem luisterend naar de pretentieuze naam “Master”.

Met zijn luidsprekersystemen streeft Rick een geluid na dat de positieve eigenschappen van electrostatische weergevers en dynamische luidsprekers in zich moet verenigen. Kortom;
snelheid, detaillering en transparantie in combinatie met kracht, plaatsing, laag en dynamiek.

Het productaanbod loopt van de “ top of the line “, intern met Nirvana bekabelde Master Reference Sen (Sources Each Nuances) van fl 35.000,- per paar via de Master One, Two, en Three tot aan het hier geteste, in standaard uitvoering fl. 4958,35 per paar kostende, intern met van den Hul bekabelde instapmodel; de Master Four. Al deze luidsprekers zijn 2 weg systemen die werken volgens het in 1996 gepatenteerde Acousted Vented Cabinet © ontwerp. Door gebruik te maken van dit concept blijft de druk achter de laagconus constant en de uitslag van de woofer onder controle. Van de buitenkant ziet de poort er uit als een normale basreflex poort. Het verschil met een normale poort is echter dat bij het door Rick Paap ontwikkelde principe de luchtstroom slechts via één weg naar buiten kan waardoor luchtwervelingen rond de poort, die vaak verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van het typische “basreflex laag”uitgesloten zijn.

Speciale aandacht wordt besteed aan de selectie van de units. Rick begint met een keus te maken voor een specifieke woofer. Met de specificaties van die woofer in het achterhoofd wordt een tweeter geselecteerd dan wel custom vervaardigd die, wanneer hij in combinatie met de desbetreffende woofer gebruikt wordt, bij gelijke belasting aan dezelfde specificaties beantwoordt. Eenzelfde zorgvuldigheid wordt betracht bij het combineren van verschillende diktes en soorten MDF en HDF en bij het samenstellen van het filter met hoogwaardige componenten.

Verder wordt er gebruik gemaakt van ontwerp- en meetapparatuur. Iedere luidspreker wordt afzonderlijk doorgemeten en op Spectral elektronica uitgeprobeerd waarna eventueel het voor het desbetreffende type standaard filter voor die specifieke speaker nog aangepast wordt om de exacte specificaties te bereiken. Referenties zijn de in huize Paap aanwezige gitaar en piano. À propos, zorgvuldigheid; wanneer in een later stadium onverhoopt een tweeter vervangen dient te worden neemt Dynamic Solutions beide luidsprekers terug en worden tweeters van beide luidsprekers opnieuw op elkaar afgestemd en indien nodig beiden vervangen. Juist dit oog voor detail waarborgt de hoge gehanteerde kwaliteitsstandaard.


EDITORS' CHOICE