REVIEWMaster

Master Four; What’s in a name?

Jan de Jeu | 20 november 2001 | Master

Master Four

De Master Four is het jongste geesteskind van Rick. Het is een slank, vloerstaand tweeweg systeem met de maten 1000 x 210 x 260 mm (H x B x D) dat standaard gespoten wordt in een zwart/blauwe kleur (RAL 5004). Tegen meerprijs zijn zowel alle RAL kleuren als fineer uitvoeringen in de houtsoorten Alfin, Peren, Myrthe wortel en Amerikaans kersen mogelijk. De ter test aangeboden exemplaren met hun in fineer uitgevoerde behuizing en zwart gespoten baffle ogen slank naast mijn in zwart en chroomstaal uitgevoerd USM Haller meubel.

In het ontwerp wordt, zoals bij alle typen Master luidsprekers, gebruik gemaakt van Scan Speak units. De tweeter is een 28 mm metal dome en de woofer een 149 mm paper woofer. Nominale impedantie is een versterkervriendelijke 8 Ohm en de gevoeligheid is 88 dB/m/W. Op de achterzijde bevinden zich onderaan de aansluitpunten voor de luidsprekerkabels. Doordat deze vrij ver uit elkaar liggen had ik enige moeite met het aansluiten van mijn StraightWire kabels. Omdat Rick, zoals hij zelf zegt, “niet gelooft in bi-wiring”, kan de 15 kilo wegende speaker alleen single wired aangesloten worden. Het frequentiebereik loopt van 40 tot 20.000 Hz +/- 3 dB.


Master Wire Tweak

Tezamen met de Master Four luidsprekers wordt er bij mij thuis een set Master Wire Tweak blokken afgeleverd. Een set bestaat uit vier uit MDF vervaardigde blokken waarin aan de bovenkant een gleuf uitgefreesd is. Aan de onderkant van deze zwart gespoten blokken is een laag dempingmateriaal geplakt. De blokken dienen om de luidsprekerkabels te geleiden en ze van de grond te houden teneinde te voorkomen dat vloerresonanties aan de kabels doorgegeven kunnen worden en dat storingen die bijvoorbeeld voort kunnen komen uit de in betonnen vloeren aanwezige gevlochten ijzeren bewapening invloed uit kunnen oefenen op het audiosignaal dat door de in de uitgespaarde goot rustende luidsprekerkabel loopt. De prijs per set van vier is fl. 199,-


Testopstelling

De Master Four luidsprekers kunnen slechts single wired aangestuurd worden. Om die reden moet mijn trouwe geïntegreerde Densen Beat B100 versterker (60 watt per kanaal bij 8 Ohm) de steun van zijn bi-amping partner, de Densen B300 (100 watt per kanaal bij 8 Ohm) die normaal op het laag staat, ontberen. De CEC TL 5100 in combinatie met de North Star model 3 en 4 doen dienst als digitale bron en de Clearaudio Champion Limited Edition in combinatie met het Clearaudio Aurum Alpha mk II wood mm element levert het analoge bronsignaal. In tweede instantie is de Densen Beat B100 versterker vervangen door een Symphonic Line RG14. (100 watt per kanaal bij 8 Ohm).


EDITORS' CHOICE