REVIEWMaster

Dynamic Solutions: Master, GamuT, Marsh en Nirvana

Jan de Jeu | 20 november 2001 | Master

Vindt de meester in het moeras de staat van verlossing?

De Nederlandse hifi importeurs brengen heel veel mooie producten ons land binnen. Regelmatig vindt zo’n apparaat ook de weg naar woonkamer en set van deze recensent. De ene keer heb ik mijn zinnen gezet op een specifiek apparaat, de andere keer attendeert een importeur mij op het bestaan van een product dat hij graag onder de aandacht van de lezers van HiFi.nl zou willen brengen. Ditmaal heb ik ervoor gekozen om een importeur, in dit geval Rick Paap van Dynamic Solutions (zie foto), uit zijn totale aanbod aan hifi producten zelf een set samen te laten stellen. Op mijn verzoek heeft Rick daarbij de door hem ontworpen en gebouwde Master Four luidspreker als uitgangspunt genomen. Mijn reden hiervoor is dat ik deze luidspreker reeds eerder getest heb in mijn eigen set en ik benieuwd ben naar de klankmatige prestaties van deze luidspreker wanneer hij gecombineerd wordt met duurdere elektronica, bekabeling en netsnoeren.


De Set

De door Rick Paap samengestelde set met een totale verkoopwaarde van fl. 46.080,38 ziet er als volgt uit. Als bron fungeert de door de Deen Ole Christensen ontworpen CD1 cd speler van GamuT. De versterking is in de capabele handen gelegd van de Amerikaanse ontwerper Richard N. Marsh. Zowel zijn MSD-P2000 als zijn MSD-P2000T worden als voorversterker ingezet, terwijl zijn MSD-A400S de eindversterking voor zijn rekening neemt. Interlinks, luidsprekerkabels en het netsnoer van de cd speler is van het Amerikaanse merk Nirvana. De overige netsnoeren zijn van het merk Belden. De luidsprekers zijn, als gezegd, de slanke vloerstaanders Master Four.


GamuT CD1

Volgens mijn “Oxford advanced learner’s dictionary” betekent GamuT “the whole range of musical notes”. Teneinde dit te kunnen bereiken heeft bij het ontwerpen van deze 12 kilogram wegende cd speler het elimineren van vibratie veel aandacht gekregen. Zowel de cd drive als de belangrijkste circuit boards zijn op rubber isolatiemateriaal gemonteerd. Een ander punt waar de ontwerper rekening mee houdt is het tijdsdomein, iets wat volgens hem door andere fabrikanten vaak niet meegenomen wordt in het ontwerp. Hoe hij daar rekening mee houdt wordt overigens in de folders niet duidelijk gemaakt. De gebruikte DA converter is een Crystal 24 bit 96 kHz met gereduceerde jitter gevoeligheid. Het front paneel is vervaardigd van 10 mm dik aluminium met een in gepoetst koper uitgevoerd tekst paneel. Dit koper is ook terug te vinden in de versterkers van dit merk. Hoe een Deens ontwerper dit kan verzinnen is mij volstrekt onduidelijk. Maar goed, dat is een kwestie van smaak. Links is de cd lade gesitueerd en rechts het in rood oplichtende display. Omdat in het midden een blauw oplichtende LED geplaatst is begrijp ik de keus voor een rood oplichtend display in dit verband niet zo goed. Midden onder zijn degelijke drukknoppen geplaatst met van links naar rechts de functies; back, forward, eject, stop, pause en play. De breedte van de speler is 431 mm, de diepte 408 mm en de hoogte 112 mm.Het uitgangssignaal is 4 V. Output impedantie is 75 Ohm. Aan de achterzijde tref ik vergulde RCA en XLR sockets aan. Digital out is via BNC. Een 75 Ohm afsluitweerstand wordt bijgeleverd teneinde meer rust en omlijning in het beeld te krijgen wanneer deze digitale output niet gebruikt. De prijs van deze speler is fl. 7492,62.


EDITORS' CHOICE