De Evidence heeft ruime afmetingen waardoor de bescheiden luidspreker kabel die was aangesloten nog meer in het niet viel. Veel bezoekers vroegen zich af waarom dit soort systemen werd aangesloten met een simpele kabel, immers bij anderen lagen polsdikke kabels over de vloer die een pols dikke portemonnaie vragen bij aanschaf. Zonde van zo`n systeem volgens het publiek. Maar Jan, niet uit het veld te slaan, bleef en blijft volhouden dat zijn Ocos kabel het beste werkte. De uitdaging was snel bedacht en ik vroeg Jan mij 4 x 10 meter Ocos kabel ter beschikking te stellen voor een test. Benieuwd naar het resultaat en benieuwd naar zijn bewering dat Ocos gewoon erg goed is. Zoals veel lezers onderhand weten staan mijn speakers 10 meter van de versterker af, hetgeen al lange tijd een probleem is. Ocos met zijn claim tot honderd meter geen verlies te geven, zou dus de oplossing zijn?
Een stukje theorie
Ocos is een Zwitsers product dat wereldwijd door Dynaudio wordt geleverd. Ocos heeft zo zijn eigen ideeen over waarom een speaker kabel verlies geeft en hoe de verliezen tot een minimum te beperken zijn. De kabel is een coax, dus een geleider omgeven door isolatie materiaal en daaroverheen een gevlochten mantel. Die wordt op zijn beurt ook weer geïsoleerd. Het belangrijkste is dat de isolatie van de Ocos kabel GEEN isolatie is maar werkt als een halfgeleider. Ocos zoekt naar een constante karakterestieke impedantie (6,8 Ohm) voor de gehele kabel waardoor reflecties niet ontstaan of beperkt worden. De techniek is al lang bekend. Elke digitale en antenne kabel is hiervoor geoptimaliseerd (vandaar 50, 75, 110, 300 Ohm kabel). Maar luidsprekerkabel is dat niet, behalve claimt men, bij Ocos. Hierdoor zal de luidspreker in combinatie met de versterker weinig problemen ondervinden bij de aansturing. De kabellengte wordt dan ineens minder interessant. Kabels tot 100 meter zijn mogelijk en de kabels behoeven ook niet van gelijke lengte te zijn links en rechts. Kan aardig wat geld besparen!
Het kabeltje is slechts 6 mm in doorsnede, dus heel gemakkelijk weg te werken. Buigen mag wel, maar met een minimale straal van 10 cm. De kabel is stug maar rolt mooi uit en ligt snel vlak. De connectors worden er door de importeur of dealer aangezet en sluiten de kabel hermetisch af. Middels contrastekers met daaraan gewoon gevlochten koperdraad worden de speakers of de versterker aangesloten. Er zijn maar weinig systemen in deze wereld die standaard beschikken over een Ocos connector, waardoor het verloopje overbodig wordt. De kabel is net als de T-Ford destijds, in alle kleuren zwart leverbaar en kost Fl. 45,- per meter. Bijkomende kosten zijn de stekers, verloopjes en montage (zie lijstje onderaan).
Opstellingen
Er is binnen diverse opstellingen met de Ocos kabel gewerkt. In de eerste plaats met mijn normale installatie, een combinatie van Sphinx/Monarchy Audio versterkers gekoppeld aan Focal B400 gebaseerde luidsprekers. Daarnaast is gebruik gemaakt van een tijdelijk beschikbare Bow Wazoo versterker en JMLab Micro Utopia`s. Normaal wordt hier Supra kabel 2 x 4 mm2 in bi-wire gebruikt en waar bi-wire niet mogelijk is worden de kabels parallel aangesloten hetgeen effectief een doorsnede vormt van 2 x 8 mm2. Alle overige apparatuur wordt aan het eind van het artikel genoemd, maar is hier minder relevant. Het gaat in deze test om de interactie tussen versterker/kabel/luidspreker. Verder is bij een kennis de Ocos kabel aangesloten tussen een Vincent versterker en een set Klipsch Cornwall speakers. Lengtes waren altijd 10 meter per Ocos kabel en waar mogelijk is een opstelling gemaakt voor bi-wire. Zowel de Klipsch als de JMLab`s hebben hiertoe geen mogelijkheid en daar zijn enkele lengtes Ocos toegepast. De actieve subwoofer wordt vanuit de voorversterker op lijn niveau aangestuurd, behalve in geval van de Bow Wazoo, waar de sub parallel staat aan de luidsprekers.