REVIEW

Shaver


Bobvos | 25 mei 2001

The Earth Rolls On

Now she`s stealing rings off the hand of your dying mother. / If that witch don`t leave, I believe I`m going to have to help her.

Deze opmerkelijke regels zijn te vinden in "Blood is Thicker Than Water", één van de indringendste liedjes op het nieuwe album van Shaver, de groep van vader Billy Joe Shaver en zoon Eddy en de dame in kwestie was Eddy`s toemalige wederhelft. Het nummer werd door vader en zoon samen geschreven en gezongen en het impliceert de bloedband tussen beiden, ondanks problemen als ontrouw en liefde, Billy Joe trouwde drie keer Eddy`s moeder, en heroïnegebruik door Eddy.

Om de achtergrond, waartegen dit album werd gemaakt nog duidelijker te maken: Eddy Shaver is niet meer, hij werd op 31 december 2000, nadat de opnamen van "The Earth Rolls On" waren afgerond, dood aangetroffen, met als doodsoorzaak een overdosis heroïne. Zo verloor Billy Joe in twee jaar zijn moeder, zijn vrouw (beiden aan kanker) en zijn zoon. De thematiek van het verlies bepaalt tekstueel een groot deel van deze plaat. Eddy Shaver`s rol is binnen de band altijd een bijzondere geweest. Niet alleen drukte hij met zijn door de Southern rock geïnspireerde gitaarspel een grote stempel op het geluid binnen Shaver; hij was ook verantwoordelijk voor de meeste arrangementen op "The Earth Rolls On".

Vader Billy Joe, een echte Texaanse rouwdouwer, maar wel één met een poetisch hart, is natuurlijk wel altijd de drijvende kracht gebleven. Met zijn rauwe stem en zijn eerlijke teksten, zoals "I`ve been a drifter and a longtime loser./ You can learn a lot from me." uit "Love is So Sweet" zorgt hij er voor dat deze plaat tot de betere van zijn jaargang behoort.

"The Earth Rolls On" dient geplaatst te worden tussen eerdere Shaver-platen als het akoestische "Victory" en de Southern rock van "Electric Shaver". De plaat bevat zeker een zestal erg goede songs met elementen van country, blues, rock en zelfs de folk.

De additionele musici op dit album zijn zeker niet de minsten: Garry Tallent (E-Street Band) op bas en Greg Morrow op drums; terwijl Jay Bennett (Wilco) op orgel en Ken Coomer (ex-Wilco, nu Swag) ook op sommige nummers hun steentje bijdragen. De productie is in vertrouwde handen van Ray Kennedy, bekend als het maatje van Steve Earle in het Twang-Trust productieteam.

Het is te hopen dat de zestiger Billy Joe Shaver de klappen die hij de laatste tijd in zijn persoonlijk leven heeft gehad te boven komt en dat zijn rol niet is uitgespeeld. Zelf heeft hij er wel vertrouwen in, want in het titelnummer zingt hij niet voor niets: "The earth rolls on. / Even though you` re gone. / The earth rolls on, and on, and on ..."


EDITORS' CHOICE