REVIEWHeco

Heco Argon 30

| 06 april 2001 | Heco
Toen de makers van Hifi.nl te rade gingen bij de Nederlandse audio-importeurs om testapparatuur los te krijgen voor de website was importeur Servi-Q direct bereid produkten ter beschikking te stellen. Uit het omvangrijke aanbod Heco luidsprekers en Oehlbach bekabelingsprodukten werd uiteindelijk gekozen voor de Heco Argon 30.

Heco is een Duitse luidsprekerfabrikant die al 50 jaar zelfstandig speakers ontwerpt en bouwt en een zeer omvangrijk pakket voert, zowel voor stereo als hometheater toepassingen. De prijzen lopen van Fl. 199,- tot Fl. 5900,- per stuk, dit laatste voor het paradepaardje, de "Anniversary".

De Argon 30

De luidspreker die ik recenseerde werd de Heco Argon 30, een "boekenplankspeaker". Dit is de kleinste uit de range, die verder uit verschillende vloerstaanders en twee types voor surroundtoepassingen bestaat. Laat je niet misleiden door de term boekenplankspeaker want hier past deze speaker (242 x 400 x 345mm) absoluut niet in. Ook doet een plaats in de boekenkast de speaker geen goed om tot de beste prestaties te komen. Deze speaker verdient een mooie zware stand zoals die bij diverse bekende merken te koop is.

De Argon serie van Heco is door zijn enigszins afwijkende vormgeving gewoonweg niet te verwarren met een willekeurig andere speaker. Om aan het zwarte schoenendoos model te ontsnappen heeft Heco de Argon serie aan de zijkanten voorzien van fraaie, afgeronde panelen die in verschillende kleurstellingen te krijgen zijn. De Argon serie is daardoor in bijna elk interieur in te passen. Een hoge mate van "vrouwvriendelijkheid" (ook wel de "WAF" genoemd - red.) wordt hiermee bereikt, en zeg nu zelf, het uiterlijk wil tegenwoordig ook wat. De Argon 30 is een tweewegsysteem met een 28mm tweeter, een 165mm woofer en een bassreflexpoort aan de achterzijde, hier bevinden zicht tevens de bi-wire aansluitterminals.

Testopstelling

Voor het beoordelen van de speakers werden mijn eigen Monitor Audio Studio 2se`s van hun Target TR60 stands afgehaald en de Argon 30`s erop geplaatst. Deze stand is aan de kleine kant voor de speaker maar er waren helaas geen andere ter beschikking. De stands zijn ontkoppeld van de vloer door middel van spikes en tussen de speaker en de stand zaten wat proppen blue-tak. De speakers stonden ongeveer 2,2 meter uit elkaar en ongeveer 50 centimeter van zij- en achterwand. De importeur gaf aan dat iets verder van de achterwand zeker tot positieve effecten van de basweergave leidt, maar 50 cm was voor mij het maximum en leidde in mijn luisteropstelling niet tot problemen (zie de luistertest zelf). Voor de bekabeling en de gebruikte apparatuur verwijs ik graag naar het aparte kopje "gebruikte apparatuur" onderaan deze test.


EDITORS' CHOICE