REVIEWHeco

Heco Argon 30

| 06 april 2001 | Heco

Muziek

Zoals bijna elke audio- en muziekliefhebber gebruik ik voor het beoordelen van apparatuur eigenlijk altijd dezelfde cd`s omdat deze goed laten horen waar eventuele verschillen zich bevinden. Het betreft hoofdzakelijk "normale" muziek en geen extreem audiofiele opnames. Tijdens de luistertest zal ik vermelden om welke cd`s en tracks het precies gaat.

Test

Nadat de Argon 30 bij mij afgeleverd waren heb ik ze eerst 2 weken laten spelen zonder er al te kritisch naar te luisteren omdat ze een tijdje niet hadden gespeeld en speakers over het algemeen profiteren van een "inspeelperiode". Na deze tijd ben ik er eens lekker voor gaan zitten met mijn favoriete live cd in de speler, te weten The Unplugged Collection Volume One met daarop een bonte verzameling nummers van diverse artiesten (Warner Bros. 9362-45774-2). Allereerst het nummer Barefoot van K.D. Lang. Ik word getracteerd op een mooi strak, diep doorlopend laag een gloedvolle stem met een klein randje lucht eromheen. Ook hoor ik een redelijke separatie met de achtergrondzangeressen. Het volgende nummer is Graceland van Paul Simon, een mooi ruimtelijk beeld, zowel in de breedte als in de diepte en de diverse kleine percussie instrumenten zijn goed te volgen. Wat opvalt is dat bij een wat drukkere bezetting het geluidsbeeld enigszins de neiging vertoont tot vollopen.

De volgende cd die in de speler verdwijnt is In Vogelvlucht van Herman van Veen, ook hier een breed en diep beeld. Het gitaarspel wordt mooi weergegeven en er is een behoorlijke hoeveelheid microinformatie. De stem van Herman van Veen is redelijk karaktervol. Dan is de beurt aan Eric Clapton met zijn, bij iedereen zo`n beetje grijs gedraaide, Unplugged cd. Opvallend bij deze cd is dat je bij diverse nummers goed kan horen dat Clapton met zijn voet op het podium meestampt met de muziek. De Argon 30 geeft dit, ondanks het ontbreken van een subwoofer, redelijk goed weer. Dit geeft aan dat het met de laagweergave, ondanks de redelijk bescheiden afmetingen, wel snor zit. Het geheel zou iets pittiger mogen klinken maar dit zou net zo goed een verschijnsel kunnen zijn wat veroorzaakt wordt door de combinatie met mijn Naim versterkers en Tjoeb cd-speler die niet echt een pittig combo vormen en in de standaard luisterset gecombineerd worden met de Monitor Audio Studio 2se speakers, een zeer pittige en snelle speaker. Het is daarom raadzaam de Argon 30 te proberen met diverse versterkers alvorens tot een keuze te komen.

Conclusie

Zeker gezien de prijs van 599,- per stuk is de Heco Argon 30 een speaker die zeker het beluisteren waard is. Combineer de speaker met een mooie en enigszins pittige versterker en je wordt getracteerd op een levendig geluid met een fraai breed en diep stereobeeld. Andere pluspunten van deze speaker zijn de hoge mate van muzikaliteit, de mogelijkheid tot het samenstellen van een complete surroundset met eenzelfde uitstraling en klankkleur en het fraaie, afwijkende uiterlijk.

Gebruikte apparatuur

Tjoeb SQ cd-speler
Naim Nait 3 versterker
Naim Nap90 eindversterker
Naim Flatcap externe voorversterkervoeding (zodat in bi-amp mode gespeeld kan worden)
Heco Argon 30 speakers
Monitor Audio Studio 2se speakers
Target TR60 stands
Interlinks: Monster, Sonic Link
Speakerkabel: Cable Talk 4.2 biwire
Accesoires: Soundstyle rack, netfilter cd-spelerEDITORS' CHOICE