Dynamiek Dynamiek
Van de percussionist Maarten van der Valk zullen nog maar weinig mensen hebben gehoord terwijl hij al jaren speelt met zowel groten als Jeff Hamilton aan de jazz kant als het Orkest van de Achttiende Eeuw aan de klassieke kant. Van der Valk heeft lang rondgelopen met de idee eens een opname te maken met louter percussie.
Deze kans is hem geboden door Siltech’s directie en meer specifiek Edwin van der Kleij. Zijn passie voor zuiverheid en ongemanipuleerd geluid heeft ervoor gezorgd dat een van Nederlands beste opname technici, Eelco Grimm, bij het project betrokken is geraakt. Het resultaat van drie gepassioneerde geluids ‘gekken’ is de eerste CD op het Signature label.
De gebruikte apparatuur bij de opname is een mengeling van de beste Siltech kabels, Eelco’s – soms in samenwerking met Peter van Willenswaard (Audiomagic Rotterdam) gebouwde – eigen speciale opname apparatuur en uiteraard buizen microfoons.
Wat het eerste opvalt bij het opzetten van de CD is dat je eigenlijk eerst het boekje had moeten lezen. Maar ja, RTFM (Read The F*cking Manual) is niet voor niets een gevleugelde uitdrukking. Want, de CD is bijzonder zacht opgenomen. Dus met de volume stand op ‘normaal’ komt er weinig geluid uit de CD voort. Dan maar een paar streepjes verder. En jongens, wat een sensatie! Eindelijk weer eens een CD met echte dynamiek en geen ‘opgepoetste’ dynamiek.
Het begeleidend boekje is duidelijk wat de reden hiervoor is. Om een zo natuurlijk mogelijk geluid te krijgen was de bedoeling de opname slechts heel weinig te voorzien compressie. Alleen, bij het terugluisteren was men niet tevreden met het resultaat. Uiteindelijk is men ertoe gekomen de opname enkel te ditheren (ruis toevoegen om het rekenproces te kunnen uitvoeren om van 24 bits naar 16 bits te komen) voor de CD master en verder helemaal niets aan de originele opname te doen. Dit betekent dat er een groot verschil komt te zitten tussen de zachtste tonen en de hardste – dynamiek dus. Vandaar het lage opnameniveau, anders passen de pieken er niet bij.
Dus de potmeter wat verder en luisteren. Nee, niet alleen luisteren, maar Beleven. De strak gespannen vellen van de diverse percussie instrumenten komen tot leven en ‘staan’ er echt. Cymbalen zijn van echt metaal dat door hout of hand wordt geslagen. Handgeklap is van vlees op vlees
De 10 stukken van de hand van Van der Valk verhalen van plaatsen en mensen die van belang zijn in zijn leven. Het meest bijzondere is voor mij track nummer 5 waar Maarten van der Valk tegelijk de Steinway bespeelt en een drumkit. Hiervoor moest een deel van het drumstel onder de vleugel komen te staan en dat hoor je zelfs!
Het nadeel van deze CD is enkel dat het genadeloos naar voren brengt wat er mis is in de gebruikte installatie om de CD op weer te geven. Hopelijk komen er spoedig meer Signature CDs van deze kwaliteit uit.
(De CD is verkrijgbaar bij de betere audiozaak.)