REVIEW

Dave Douglas

Dr. Longbeard & Marja | 30 oktober 2000

Soul On Soul

Ode aan Mary-Lou Williams

Op deze CD brengt Dave Douglas een ode aan de in 1981 op 71 jarige leeftijd overleden Mary-Lou Williams. Williams is een van de belangrijkste componisten en arrangeurs voor (big)bands vanaf de jaren `30 tot eind jaren `40. Na een heel religieuze onderbreking komt ze rond 1962 terug op het podium en start onder andere haar eigen naam een platenlabel. Een hoogtepunt van de latere jaren is het album Embraced met Cecil Taylor uit 1977.

Dave Douglas c.s. zet op de CD 9 eigen nummers neer en 4 van Mary-Lou. Door de bezetting van Douglas op trompet, Grag Tardy op sax, Joshua Roseman op trombone, Uri Caine piano, James Genus op bas en de drums van Joey Baron kan dit ensemble een swingend avontuur neerzetten dat hier en daar ontroert.

Ook al hebben de 13 stukken op de plaat afzonderlijke titels, het is tezamen een geheel en noodt uit tot veel beluisteren. De uitstekende opname maakt het helemaal tot een feest. Een minpuntje, en dat geldt niet alleen voor deze CD, is dat de opname weer eens het drumstel enige meters breed maakt. Hoewel Joey Baron meestal live dwars op het podim zit, met het gezicht naar zijn collega`s toe, is op de CD het drumstel gedraaid en zijn de bekkens hard links-rechts.

Met deze CD levert Dave Douglas niet alleen een zeer terechte homage aan Williams af, maar voor hemzelf een meesterstuk dat zijn kunde als muzikant en componist op een lijn met gevestigde namen brengt. Samen met de uitstekende begeleiders , let op Baron, Caine en Roseman, slaagt Douglas er weer in een prachtplaat in de collectie terecht te doen komen.


EDITORS' CHOICE