REVIEW

Nigel Kennedy


Dr. Longbeard & Marja | 25 oktober 2000

The Kennedy Experience

Muzikale eerbewijzen aan een idool kunnen op meerdere manieren worden uitgevoerd. Je kunt of nummers van het idool naspelen op een min of meer eigen manier of je kunt je echt laten inspireren. En echt geinspireerd is Nigel Kennedy op deze opnames. Met een band of liever orkest van 7 mannen en vrouwen neemt Kennedy zes bekende Hendrix nummers als uitgangspunt voor een uitgebreide muzikale ontdekkingsreis.

Nigel Kennedy is jaren geleden begonnen als een soort wonderkind op de viool dat getooid met een toen trendy punk-kapsel de klassieke luisteraars een schok bezorgde. Kreten als "heiligschennis" waren niet van de lucht en het stramme wereldje werd lekker door elkaar geschud. Veel heeft Kennedy`s punk periode niet veranderd in de klassieke muziekwereld, het is nog altijd wat stijf en behoudend helaas. Daarom heeft Kennedy maar een eigen weg gekozen en de hier besproken CD is er een resultaat van.
Twee cellos, twee gitaren, een fluit, een bas en een hobo vormen de basisinstrumenten die samen met Nigel`s viool het elektrische geweld van Hendrix omzetten naar een interpretatie die zowel de Hendrix fans als `klassiek` liefhebbers aanspreekt.

Het tweede nummer op de CD, Little Wing, maakt de luisteraar er pas na vele minuten spelen van dit 10 minuten durende nummer van bewust dat dit een bekend Hendrix nummer is.
Het volgende nummer begint rustig op akoestische gitaar waarna viool en cello als een stuk kamermuziek volgen. Duo tonen maken de sfeer toch weer Hendrix achtig. Dat een strijkinstrument ook voor percussie te gebruiken is wordt duidelijk in het volgende deel van het nummer. De uitstekende opname doet de dynamiek en de hout-klank prima uitkomen.
De laatste twee tracks op de CD zijn makkelijker te herkennen. Fire wordt een wilde vuurdans als Kennedy alles uit de (viool)kast haalt en Dave Heath op fluit het vuur hier en daar nog wat aanblaast. Wel een nummer om echt naar te luisteren. Je moet er niets anders bij doen, want dan valt het zwaar op de maag.
Purple Haze ten slotte wordt in de handen van de Kennedy Experience omgebouwd tot een moderne klassieker met folk invloeden.

De uitstekende op name en de interessante opzet maken deze CD tot een feest voor zowel de Hendrix fan als de liefhebber van moderne klassieke muziek.


EDITORS' CHOICE