REVIEW

Jimmy Buffett


Dr. Longbeard & Marja | 25 oktober 2000

Tuesdays, Thursdays, Saturdays

Parrothead

Jimmy Buffett, wie heeft er van hem gehoord? Graag vingers opsteken! Nou dat valt tegen! Dan maar wat informatie. Jimmy Buffet is zo`n 54 jaar geleden in Mobile, Alabama geboren. Tijdens enige omzwervingen langs diverse High Schools ontdekte hij dat als je gitaar speelt en daarbij zingt, je populair wordt bij het andere geslacht. Dit, de muziek dus, ging zo goed dat na diverse bands en tours hij in de jaren `60 verhuist naar Nashville om het in de Country Music te gaan maken. Zijn eerste LP wordt wel een succes maar het contract met de platenmaatschappij raakt hij kwijt vanwege teksten die niet echt bij Country horen. Het nummer The Christian gaat wat te ver…

In 1973 draait het lot 180 graden als Buffett het album A White Sport Coat And A Pink Crustacian uitbrengt (later ook door MoFi opnieuw uitgebracht op gouden CD). Deze plaat wordt een succes mede door het suggestieve Why Don`t We Get Drunk (And Screw). In 1977 scoort Buffett een top 10 hit met Margaritaville van de LP Changes In Lattitude, Changes In Attitude. Op slag is Jimmy Buffett een popster.

De jaren `80 zijn minder succesvol qua platenverkoop, maar zijn jaarlijkse tournees door de VS zijn ware goudmijnen. Net als bij de Grateful Dead volgt een grote groep fans Buffett waar hij maar gaat (en speelt). Deze groep, Parrotheads genoemd, dossen zich uit in de meest verschrikkelijke Hawai shirts en zetten daarbij de meest bizarre hoofddeksels op. Het geheel is wel een groot feest voor iedereen.

Als reactie op dit trouwe fangedrag lanceerde Buffett eerst een eigen kledinglijn en later een aantal clubs. Dit allemaal onder de naam Margaritaville. Ondanks deze drukke bezigheden vond hij ook nog tijd om een 3-tal boeken te schrijven die allemaal op de bestseller lijsten terechtkwamen een tweetal kinderboeken. Een poging om een musical uit te brengen mislukte maar wordt nu gedeeltelijk tijdens concerten op gevoerd. Om nog meer eigen werk te promoten, je moet wat als zelfstandige, zet hij ook een internet radio op Radio Margaritaville.

Zijn laatste CD, Tuesdays, Thursday, Saturdays is een live verslag van een typisch Buffett concert. Een grandiose sfeer zowel bij het publiek als op het podium waar de begeleidingsband van Buffett, The Coral Reefers, een perfecte omlijsting bieden voor een `greatest hits` concert.
Buffett`s teksten zijn in het idioom van `echte` Country teksten die ergens over gaan. Veel over reizen door de Caraiben zowel per zeilschip of per flyboat, de grote passie van Buffett. Ook maatschappijkritiek is een vast onderdeel zonder belerend te zijn.

De combinatie van country, Caraibien en rock maakt van deze CD een feest. Het vakmanschap van de band en de goede opname staan als een huis. Speel op een regenachtige, grauwe Hollandse dag dit stuk tropisch feest, dan is je dag gelijk weer goed ook al mis je de margarita in je hand terwijl je langzaam wiegt in je hangmat...

EDITORS' CHOICE