NIEUWS

Kopieren? Luidsprekers kapot!


Redactie HiFi.nl | 03 augustus 2001

Cd-piraten moeten oppassen met een nieuw wapen dat de muziekindustrie gevonden heeft tegen het illegaal kopiƫren van cd's. 'Cactus Data Shield' noemt men het en het is een techniek die is ontworpen om vervelende bijgeluiden toe te voegen aan gekopieerde cd's.

Bij het afspelen van een gewone cd wordt bepaalde muziekcode en besturingsinformatie gelezen en uitgevoerd. Die muziekcode wordt gedecodeerd door de cd-speler die het doorstuurt naar de versterker en de luidsprekers.

Met het nieuwe Cactus systeem is het de bedoeling om bepaalde blokjes foutieve data toe te voegen aan de besturingsinformatie van de originele muziekcd's. Omdat die niet gedecodeerd wordt, zal de cd in een cd-speler zonder problemen werken. ";Er is bijna geen hoorbaar verschil in muziekkaliteit";, volgens Midbar Tech.

Als zo'n cd gekopieerd wordt die foutieve data op de pc of een cd-recorder gelezen als muziekcode en zal het als ruis door het liedje klinken. Maar door de plotselinge frequentie- en toonhoogteverschillen als gevolg van de storingen zou het luidsprekers kunnen beschadigen.

Sony beweert dat eerste testen hebben opgeleverd dat Cactus Data Shield geen beschadingen opleveren aan de speakers.

Lees verder op Nu.nl...

Reageer hierop in het Forum!

EDITORS' CHOICE