NIEUWSDiapason

Diapason Karis: `groots geluid uit kleine kastjes`

De Italiaanse luidsprekerfabrikant Diapason levert met de Karis twee zeer compacte luidsprekers met een verbazingwekkend groots geluid.

Italië was het afgelopen EK weer even hot. Door haar aantrekkelijke voetbal wist de Azzuri de harten van vele voetballiefhebbers te stelen. En wat was het een genot om tijdens de wedstrijden van het Italiaanse team via tv de namen van de Italiaanse voetballers voorbij te horen komen. Mario Ballotelli, Daniele de Rossi, Andrea Pirlo, het zijn namen die klinken als muziek in je oren. Het leek wel alsof het om operazangers ging in plaats van voetballers. Maar ook op muziekgebied klinken de namen van Italiaanse audiofabrikanten als een klok. Neem nou Diapason.

Het Noord-Italiaanse Diapason timmert al jaren aan de weg met haar bijzonder muzikale luidsprekers. Dat bewijst ze ook weer met de Diapason Karis. Deze compacte twee-weg luidspreker is gebouwd uit massief walnoothout. De filosofie van Diapason is dat door het gebruikmaken van massief houten kasten je een beter stijfheid verkrijgt. Deze stijfheid zorgt voor een veel minder negatieve invloed van ongewenste resonanties. De luidsprekerkasten zijn als het ware gebouwd als muziekinstrumenten.

Ontwerper Alessandro Schiavi is zelf afkomstig uit een familie van muziekinstrumentenbouwers. Daar heeft hij van geleerd dat resonanties op zich niet schadelijk voor het ‘eindresultaat’ hoeven te zijn. Sterker nog: je kunt de resonanties juist ook gebruiken voor een verbeterd eindresultaat. De meeste fabrikanten kiezen voor een verzwaarde kast om de luidsprekers in te sluiten. Gevolg: een log geluid, die sommigen zelfs als ‘doods’ omschrijven. Diapason staat juist voor een luchtig, juist gedefinieerd geluid. Door de constructie van de kasten resoneren deze op de juiste wijze mee met alle door de luidsprekerunit aangevoerde frequenties.

Dat is ook het geval bij de Diaposon Karis. Met z’n elf centimeter hoogte een luidspreker met bijzonder bescheiden afmetingen die minder ruimte in beslag neemt dan een A4-velletje (afgezien van de diepte natuurlijk). Je zou bijna denken dat het hier om satelliet-luidsprekers gaat, maar niets is minder waar: dit zijn volwaardige, zelfstandige ‘front-speakers’. De Karis beschikt over een zogenaamde `direct drive` technologie, refererend naar het ontbreken van een elektrische crossover tussen de mid/bass driver en luidspreker terminals. Voeg de midd/bass driver toe aan de compacte dimensies van elf centimeter en je verwacht niet meteen een luidspreker die uitblinkt in lage tonen. Maar juist daar verbaast deze Karis, zo meldt de importeur; de bas van de Karis is strak, vlug en melodisch. In combinatie met de hogere tonen ontstaat vervolgens een opmerkelijk complete, zeer ontspannen en toch levendige klankweergave. In de prijsklasse van rond de 2500 euro is de Diapason een zeer welkom alternatief. We zijn benieuwd!

Kijk voor meer info op de website 


EDITORS' CHOICE