NIEUWS

Nieuwe heffingen op mediaspelers vanaf januari

Vanaf 1 januari 2013 zal weer een thuiskopieregeling gaan gelden nadat deze vijf jaar lang bevroren is geweest. Mogelijk zullen op meer apparaten toegepast worden.

Dat blijkt uit een brief die staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Onder een thuiskopieregeling is het toegestaan voor privégebruik auteursrechtelijk beschermd materiaal te kopiëren, ook als dit uit `illegale` bron verkregen is. Om de rechthebbenden te compenseren, gelden er heffingen op mediaspelers.

Het kan gaan om bijvoorbeeld MP3-spelers en harddiskrecorders. Daar moet dan een paar euro extra voor betaald worden. Dat geld gaat vervolgens naar de artiesten.

Nieuwe regeling
Teeven wil op 1 januari weer een nieuwe regeling laten ingaan. In 2007 werd de thuiskopieheffing bevroren om de discussie over een nieuw beleid op gang te brengen. Daar is echter nog steeds geen duidelijkheid over en de maatregel loopt begin 2013 af.

De staatssecretaris verzoekt de Stichting Onderhandelingen Thuiskopievergoeding (SONT) tot een advies te komen over welke vergoeding noodzakelijk is en op welke apparaten deze zou moeten gelden. Hij roept ook de elektronicabranche op aan het voorstel mee te werken.

Tijdelijk
"Ik verwacht dat een herziening van het heffingensysteem op korte of middellange termijn opnieuw moet worden geëvalueerd, vanwege de snelle opkomst van nieuwe dragers en andere technische ontwikkelingen”, schrijft Teeven. “Ik ga daarom uit van een tijdelijke regeling."

In de zomer wordt regelgeving vanuit Europa verwacht. Het uitgeven van licenties voor legaal aanbod op internet zou vereenvoudigd moeten worden. Dat zou een thuiskopieheffing overbodig maken.

Teeven liet vorig jaar in een speerpuntenbrief al weten dat hij het thuiskopiestelsel wilde afschaffen. Daarvoor zou het downloaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal uit `illegale` bron strafbaar moeten worden. Een Kamermeerderheid heeft echter een stokje voor dit zogenoemde `downloadverbod` gestoken.

Schade vergoeden
Eerder dit jaar bepaalde het hooggerechtshof in Den Haag dat de Staat een vergoeding moet betalen aan rechthebbenden die door de bevriezing van het stelsel schade hebben geleden. Auteursrechtenorganisatie Norma schat dat de schade sinds 1 januari 2007 zal oplopen tot boven de 100 miljoen euro. De organisatie heeft echter maar recht op eenderde van de Stichting Thuiskopie. In totaal zou de schade dus uit kunnen komen op 300 tot 400 miljoen euro.

Teeven schrijft dat de Staat in cassatie is gegaan bij de Hoge Raad.

EDITORS' CHOICE