NIEUWSDenon

Denon DBT-1713UD Blu-rayspeler


Redactie HiFi.nl | 01 juli 2012 | Denon

Na het succes van de twee jaar geleden op de markt verschenen Denon DBP-1611UD, komt de Japanse fabrikant nu met een opvolger: de DBT-1713UD. De DBT-1713UD onderscheidt zich van zijn voorganger door een soberder uitvoering, een aangepast design en een verbeterd transportsysteem.

We zagen deze nieuwe speler een ruime week geleden al voorbij komen in een nieuwsbericht over nieuwe receivers, dus tijd om deze nu ook even uit te lichten. 

De laatste tijd lijkt het de gewoonte van audiofabrikanten om hun producten van steeds meer features te voorzien in vergelijking met de voorgaande modellen. Dat pakt op zich voor de consument vaak gunstig uit. Die krijgt vaak meer voor hetzelfde geld en soms als het mee zit: zelfs meer voor minder. Bij Denon hebben ze het voor de introductie van de DBT-1713UD toch over een andere boeg gegooid. Er zijn eerder minder toeters en bellen te ontdekken aan deze Blu-rayspeler in vergelijking met zijn voorganger uit 2010, de Denon DBP-1611UD.

Aan aansluitingen zijn bijvoorbeeld verdwenen een coaxiale audio uitgang en voor de videoverwerking is de componenten uitgang gesneuveld. Wat concept betreft is de DBT-1713UD eigenlijk ook meer een vervolg op de in 2009 op de markt gebrachte Denon DVD-2500BT. Denon verraste vriend en vijand met deze speler door het volledig weglaten van analoge uitgangen. Op de achterkant was alleen een hdmi-aansluiting te ontdekken. De speler was een honderd procent ‘digital transporter’ en dat deed-ie erg goed. Maar wel pech voor diegenen die niet beschikten over een digitale ingang op hun versterker. Of juist een slimme truc van Denon om deze mensen over te halen eventueel een bijpassende Denon versterker aan te schaffen? Wie het weet mag het zeggen. In ieder geval: de Denon DBT-1713UD lijkt voort te borduren op het concept van ‘digital transporter’. Het digitale transportmechanisme is nog verder verbeterd. De speler beschikt over een volledig afgeschermd loopwerk mechanisme en vier gescheiden blokken voor detailgetrouwe weergave van audio- en videosignalen. Een actieve koelventilator is weggelaten, zodat er op deze manier ook geen storende ‘bijgeluiden’ optreden. Daarvoor in de plaats doen twee passieve koelers nu het werk.

Zijn er dan geen overeenkomsten met de DBP-1611UD? Toch wel. Denon is toch een beetje gezwicht voor de ‘analoog-aanhangers’. Op de achterkant zijn dit keer wel twee analoge cinch-uitgangen te vinden, zoals die ook bij de DBP-1611UD te vinden zijn. Verder op de achterkant eveneens een ethernet-uitgang en net zoals bij de 1611 op de voorzijde een USB-ingang. De DBT-1713UD kan net als zijn voorganger overweg met zo’n beetje alle schijven: (sa-)cd, dvd (-audio) en natuurlijk Blu-ray. Vandaar de toevoeging UD: universal disc-player. De speler is tevens DLNA gecertificeerd en kan content van een pc of andere digitale drager streamen.

De Denon DBT-1713UD heeft ook een nieuwe look gekregen en daarmee sluit hij naadloos aan bij de nieuwe receivers van Denon. Voor een adviesprijs van 549 euro is de Denon DBT-1713UD vanaf heden te koop.

Meer informatie op de website en de Denon Special

Lees ook over de nieuwe AV-receivers van Denon

MERK

EDITORS' CHOICE