NIEUWSHeco

Heco Ambient 5.1A surround sound

Met de Ambient 5.1A surround-set wil Heco bewijzen dat je niet per se groot hoeft uit te pakken om een serieus surround-geluid te produceren in de woonkamer. Het merk presenteert een compacte set van vijf luidsprekers en een subwoofer.

Mijn eerste kennismaking met de Duitse luidsprekerfabrikant dateert al van lang geleden. Ik was bij een vriend op bezoek. In de woonkamer viel muziek te beluisteren die buitengewoon aangenaam klonk. Ik kon in eerste instantie alleen maar niet vinden waar die klanken vandaan kwamen. Totdat ik in de open boekenkast twee kleine ‘kubussen’ zag staan. Die bleken verantwoordelijk te zijn voor het verrassend grootse geluid. Groots in de zin van compleet en krachtig. Ik was ernstig verbaasd dat zulk ‘soort’ geluid afkomstig kon zijn uit twee relatie kleine luidsprekers.

En op die luidsprekers prijkte met bescheiden kleine letters de naam Heco. Sindsdien is mijn interesse voor de Duitse luidsprekerfabrikant blijven bestaan. En hoewel Heco ook ‘gewoon’ grote luidsprekers bouwt (met een geweldige geluidsweergave overigens), ben ik toch altijd gefascineerd gebleven door de kleine luidsprekers van het merk.

Nu komt Heco met een volledig surround pakket op basis van haar kleine speakers: de Ambient 5.1A. De set bestaat uit vier identieke satellieten van zeg maar één liter, een iets grotere centerspeaker en een subwoofer van veertig centimeter hoog en ruim elf kilo zwaar. Dat Heco met deze set komt lijkt mij een slimme zet. Er zijn genoeg audio- en vooral filmliefhebbers die hun geluid in de woonkamer willen verbeteren. Maar diezelfde liefhebbers hebben vaak niet de ruimte voor een grote set surround-luidsprekers. En eerlijk is eerlijk: die nemen ook behoorlijk wat ruimte in beslag. Ook al is die ruimte wel aanwezig: dan nog ziet lang niet iedereen het zitten diezelfde ruimte te vullen met een groot speaker-systeem. Aan de andere kant wil men graag toch een echt surroundsysteem en niet een virtueel systeem in de zin van bijvoorbeeld een soundbar. Dan is de Ambient 5.1A-set van Heco een zeer bruikbaar alternatief.

De Heco Ambient 5.1A luidspreker-set kenmerkt zich verder door de geborsteld aluminium uitvoering van het chassis, dat geplaatst is op opvallende poten van elegant veiligheidsglas. Ook hier heeft Heco haar kenmerkende, fijnmazige metalen grillen toegepast. Hierachter zitten duidelijk zichtbaar de luidsprekerconussen. De kasten zijn fraai afgewerkt in zwart pianolak.

De zes luidsprekers zijn dermate goed op elkaar afgestemd dat ze als geheel een geluid bieden dat meer is dan de som der delen. De satellieten zorgen voor een zuivere en directe weergave, zonder opdringerig  te zijn. De centerspeaker biedt een meer dan goede weergave van de dialogen bij films. En de subwoofer tenslotte zorgt met zijn maximale power van 120 Watt voor een krachtige ondersteuning van de kleine luidsprekers, daar waar het nodig is.

Met een adviesprijs van 799 euro biedt Heco met de Ambient 5.1A niet minder dan een indrukwekkende surroundset. Kijk voor meer informatie op de website van Heco. 


EDITORS' CHOICE