Echoloos meten bij Bowers & Wilkins

In het eerste deel van een nieuwe serie op het blog van Bowers & Wilkins kijkt Senior Product Manager Mike Gough naar de tools die professionele luidsprekerontwerpers gebruiken. Onderwerp waar de serie mee aftrapt? De `anechoic chamber` in het onderzoekscentrum in Steyning. 

Een anechoic chamber, of anechoïsche kamer in het Nederlands, is een echoloze ruimte. En deze specifieke echoloze ruimte (zie eerste foto) is één van `s werelds meest geavanceerde, die gebruikt wordt om metingen uit te voeren in het ontwikkelingsproces van luidsprekers. Bowers & Wilkins maakte er veel gebruik van, totdat de meetprocedures nauwkeuriger werden en ze zelf een -veel kleinere- variant hebben ontwikkeld (zie tweede foto). 

De echoloze kamer van het Building Research Establishment in Londen (klikbaar)

De vloeren, wanden en zelfs het plafond van de ruimte zijn bedekt met `wedges` (Nederlands: spie, of wig - zie foto), van ongeveer een meter in lengte, die dankzij hun vorm en het gebruikte materiaal (glasvezel) geluid absorberen. Zodoende kunnen er metingen verricht worden zonder dat het geluid op wat voor manier dan ook beïnvloed wordt. 

De echoloze ruimte van Bowers & Wilkins in Steyning

Je kunt de hele blogpost hier lezen. En volg deze link voor ons verslag van een bezoek aan de Bowers & Wilkins fabriek eerder deze maand.

Volgende afleveringen van de artikelenserie op het Bowers & Wilkins blog zullen verder ingaan op akoestiek, met onderwerpen als vervorming en dispersie (verspreiding) van het geluid. HiFi.nl schreef eerder ook een uitgebreide serie over akoestiek, die je hier vindt. 

Kijk ook eens op de Bowers & Wilkins Special

MERK

EDITORS' CHOICE