NIEUWSMicrosoft

Microsoft introduceert eigen tablets

Microsoft opent de aanval op de iPad van Apple met de Surface RT en de Surface Pro. Het belangrijkste verschil met de iPad van Apple is dat de tablets van Microsoft beschikken over een drie millimeter dun toetsenbord en dat ze draaien op Windows, het besturingssysteem van Microsoft. 

Microsoft heeft er volgens topman Ballmer alles aan gedaan om de tablet dezelfde functies te geven als een gewone laptop. Het magnetisch hoesje, dat luistert naar de naam Surface Touch, wordt dan ook gebruikt als toetsenbord.

Surface RT
De Surface RT is het tablet dat zich gaat richten op het lagere segment. De RT draait op een ARM-processor en heeft een dikte van 9,3 millimeter, iets dunner dan de Pro. Het tablet heeft een 10,1 inch Cleartype HD-scherm (720p), een USB 2.0-poort, een accukracht van 31,5 Wh, een 1,4 GHz Nvidida Tegra 3-processor en heeft een gewicht van 676 gram. 

De tablet moet in de herfst beschikbaar zijn voor de consument, ongeveer samen met de lancering van Windows 8. De prijs van de Surface RT zal vergelijkbaar zijn met andere aangekondigde Windows tablets.

Surface Pro
De Surface Pro moet een combinatie worden tussen een tablet en een ultrabook. Hij is dan ook wat dikker en zwaarder dan de Surface RT: 13,5 millimeter dik en 903 gram zwaar. Deze tablet heeft een 10,1 inch Cleartype Full HD-scherm, dus 1080p, een micro SD-kaartlezer, een accukracht van 42 Wh, een USB 3.0-poort en een opslagcapaciteit van 128 GB.

De Surface RT draait op Intel Core i5 Ivy Bridge-chip en beschikt over de volledige versie van Windows 8 Pro. daarnaast is Office 15 standaard geïntegreerd in de Pro.

De prijs van de Surface Pro komt rond de prijzen van de ultrabooks te liggen. Deze laptops kosten doorgaans tussen de 700 en 800 euro. De Surface Pro wordt drie maanden na lancering van Windows 8 verwacht.

Microsoft en hardware
Het is voor software gigant Microsoft de eerste keer dat het bedrijf zich op de hardware markt gaat bevinden. Normaal levert het bedrijf van multimiljardair Bill Gates alleen software aan hardware producenten als Acer en HP. 

Met de lancering van de twee tablets hoopt Microsoft te kunnen concurreren met de populaire iPad van Apple. Daarnaast is de Surface volgens Ballmer een belangrijk onderdeel van het succes van Windows 8. 

Zal de Surface van Microsoft ook op het gebied van HiFi net zo succesvol worden als de apparaten van Steve Jobs’ Apple?EDITORS' CHOICE