NIEUWS

Cursus popjournalistiek bij FHJ


Redactie HiFi.nl | 16 juni 2012

Wanneer je aan veel mensen vraagt waarom ze nou eigenlijk in hifi geïnteresseerd zijn, dan is de liefde voor muziek vaak de aanleiding geweest voor hun interesse. Misschien droomde je er vroeger van om popjournalist te worden. Keith Richards en Mick Jagger of andere muziekhelden uithoren over hun nieuwste album. De muziekhelden krijg je er niet bij, maar Fontys Hogeschool Journalistiek (FHJ) brengt jouw jongensdroom wel dichterbij. Zij organiseert samen met muziektijdschrift OOR een cursus popjournalistiek.

De reeks van acht bijeenkomsten start op maandag 1 oktober in poppodium Ekko in Utrecht, de vaste thuishaven van de cursus. Wie je leraren zijn? Ervaren popjournalisten zoals Leo Blokhuis, Leon Verdonschot, Jan Douwe Kroeske, Tom Engelshoven, Menno Pot en Erik van den Berg delen tijdens de cursus hun kennis en ervaringen. Deze journalisten vertellen over verschillende disciplines van hun vak. Hoe pak je een goed interview aan? Wat moet een popjournalist die werkt voor televisie of radio in zijn mars hebben? Hoe maak je een goede reportage als popjournalist? Hoe schrijf je een pakkende cd- of concertrecensie? En natuurlijk is er ook de nodige aandacht voor sappige anekdotes en leer je meer over de geschiedenis van popmuziek.


©Google

En de cursisten mogen ook zelf ervaren hoe het nou voelt om popjournalist te zijn. Ze maken cd- en concertrecensies en krijgen de kans om artiesten te interviewen. Daarnaast staat het ze natuurlijk vrij de popjournalisten het hemd van het lijf te vragen. Coördinator Helmut Boeijen (FHJ): “De cursus is bedoeld voor iedereen die er altijd al van droomde om popjournalist te worden en zich nu eindelijk eens wil verdiepen in het vak. Maar juist ook voor mensen die in hun vrije tijd bijvoorbeeld al voor een weblog schrijven en hun niveau willen opkrikken. Ook iedereen die gewoon bovengemiddeld geïnteresseerd is in popjournalistiek – vanuit professioneel of persoonlijk oogpunt – is van harte welkom.”

De cursus popjournalistiek vindt vanaf maandagavond 1 oktober plaats bij het poppodium Ekko (www.ekko.nl), dat op loopafstand van het centraal station in Utrecht is te vinden. De cursus omvat in totaal zeven opeenvolgende maandagavonden en een gezamenlijk bezoek aan een concert. Meer informatie over de cursus popjournalistiek, adresgegevens van Ekko en de inschrijfmogelijkheden zijn hier te vinden. De cursus kost 500 euro (incl. cursusmateriaal).

EDITORS' CHOICE