NIEUWSSamsung

Samsung’s 55-inch OLED TV

De ontwikkelingen in televisieland gaan hard. Van LCD en plasma naar LED-schermen, naar 3D en nu alweer OLED. Zo is Samsung begonnen met de massaproductie van hun 55-inch OLED-televisies.

De nieuwe OLED-toestellen van het Koreaanse Samsung kreeg de naam ES9500-serie. De televisies werden in januari al aangekondigd tijdens de CES Las Vegas maar gaan vanaf nu dus in productie.

Maar wat maakt OLED nou bijzonder? OLED staat voor Organic Light Emitting Diode. Een OLED scherm bestaat uit enkele dunne lagen tussen twee geleiders. Het organische materiaal licht op als er spanning op de twee geleiders wordt gezet. Er is dus geen achtergrondverlichting nodig is, omdat de beeldpunten zelf licht geven. Dat zorgt voor een hoog contrast, omdat de beeldpunten zelf zeer helder zijn, maar ook volledig uitgeschakeld kunnen worden om compleet zwart kan worden weergegeven. Volgens Samsung is de kleurreproductie van OLED daarom tot twintig procent beter dan bij een LCD-televisie.

De nieuwe ES9500-serie wordt uitgerust met verschillende funties zoals voice-control en bediening door middel van gebaren. Ook kun je surfen op de toestellen en er apps op zetten. Ook hebben de toestellen ‘Smart Dual View’, hiermee kun je twee verschillende programma’s tegelijk bekijken, door gebruik van een 3D-bril. De prijzen van de televisies zijn nog niet bekend.

Zowel Samsung als LG richten zich momenteel op de OLED-televisies. Dit onder andere vanwege het EK voetbal en de Olympische spelen die aanstaande zomer op de planning staan. Lees hier meer over de laatste ontwikkelingen op beeldgebied.

Het is Meimaand Beeldmaand, kijk ook eens op onze Beeld Special

EDITORS' CHOICE